Ključ bogatiji za Sportsko penjalište na prirodnoj stijeni

Zahvaljujući Regionalnom projektu uređenja sportskog penjališta u Ključu i Foči, finansirano od USA ambasade u BiH, članovi Penjačkog Kluba „Extreme“ iz Banja Luke uredili su I opremili 15 smjerova 1.sportskog penjališta „Želin“ u Ključu , sektor A. Parner u projektu je Udruženje „Ljubitelja prirode“ Eko-Sport čiji su članovi bili na obuci sportskog penjanja na vještačkoj stijeni u Banja Luci, zatim 4 akcije radili sa penjačima iz Banja Luke na uređenju i opremanju penjališta na prirodnoj stijeni“ Želin“ općina u Ključ. Mladi članovi uz podršku starijih, pokazali su da imaju želju i snage da se bave sportskim penjanjem, odnedavno i Olimpijskim sportom.

Nakon uređenja i opremanja sportskog penjališta, postavljena je oglasna tabla , putokazi i staza markirana do penjališta. Edukacija mladih penjača i otvor penjališta je obavljeno dana 11.12.2016. godine ( Međunarodni Dan planina) ,te nastavljeno druženje na Zmajevcu. Udruženje Eko-Sport ovim projektom dobilo je i značajnu sportsku opremu za sportsko penjanje: kacige, pojaseve, konopac, kombinacije karabinera , patike penjačice itd. Ovo su samo počeci narednih aktivnosti, tj. poboljšanje zdravlja ,takmičarska disciplina, turistička ponuda i omasovljenje penjačkog sporta .

Prirodna stijena Želin ima veliki potencijal da se uradi još najmanje 3 sektora. Danas je 15 učesnika bilo aktivno na penjalištu a u proljeće očekujemo otvor sezone i učesnike iz nekoliko Penjačkih klubova iz regije.

/media-kljuc.ba

Related posts