Sanjanka Belma “pokorila” Pariz/ Osvojila prvo mjesto na takmičenju mladih pijanista iz cijelog svijeta

Belma Kahrimanović iz Sanskog Mosta, ostvarila je nedavno izuzetan uspjeh osvajanjem prvog mjesta na prestižnom takmičenju mladih pijanista iz cijelog svijeta koje je održano u Parizu. Inače, radi se 14. po redu takmičenju „Nikolaj Rubinštajn“, koje nosi naziv po poznatom ruskom pijanisti i kompozitoru i spada među najcjenjenije u svijetu. U poslednje vrijeme na njemu sudjeluju i najnadareniji učenici Srednje muzičke škole „Savo Balaban“ iz Prijedora, koju Belma pohađa s velikim uspjehom.

Ona je u svom starosnom uzrastu dobila najbolje ocjene stručnog žirija i pobrala brojne pozitivne kritike muzičkih stručnjaka. „Nisam se nadala ovakvom uspjehu i to je za mene biti veliki podstrek, jer mi je životna želja da se profesionalno bavim muzikom. Predstavila sam se interpretacijom kompozicija Baha, Lista, Šopena, Čajkovskog i Hajdna, bilo je malo treme, ali sam je uspjela savladati.“, kaže ova skromna djevojka. Nedavno je nastupila i na takmičenju pijanista u Rogaškoj Slatini, gdje je također osvojila prvo mjesto u konkurenciji brojnih učesnika, a njenu radnu sobu krase brojna priznanja i nagrade s ranijih takmičenja.

Kaže kako se u klavir zaljubila kada je imala 4 godine od kada joj je muzika životna preokupacija. Dodaje kako joj je u klasičnoj muzici najdraži period romantizma i impresionizma, a od kompozitora najviše voli Lista, Čajkovskog i Šopena. „Nažalost, mladi ljudi danas gaje predrasude kada je riječ o klasičnoj muzici i smatraju je nezanimljivom. Klasika je sve samo ne dosadna, jer ona u sebi sadrži sve moderne muzičke stilove, a fascinantno je kako je sve to stvoreno prije nekoliko stotina godina.“, kaže Belma. Pored muzičke škole koju s velikim uspjehom pohađa, ove godine završava redovno školovanje u Osnovnoj školi „Peti oktobar“ u Sanskom Mostu i jedan je najozbiljnih kandidata za učenika generacije.

Za uspjehe na svim poljima, kako je istakla, treba puno truda, učenja i ljubavi, a u svemu što radi Belma ima veliku podršku porodice.

/inmedia.ba

Related posts