Samantha Power: Došla sam u BiH prenijeti Bidenovu poruku, sutra sastanak s Predsjedništvom

Administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power je nakon jutrošnjeg sastanka s istraživačkim novinarima u Bosni i Hercegovini dala izjavu za medije na Baščaršiji u Sarajevu, a govorila je o odlučnosti SAD-a da pomogne reforme.

“Ono što je bilo vrlo inspirirajuće je da oni (novinari) ne koriste svoje emocije i ono što su doživjeli u prošlosti, nego koriste svoje iskustvo u sadašnjosti da bi ujedinili zajednice”, rekla je.

Naglasila je da će tokom dana imati sastanak i sa poduzetnicima “koji se trude zadržati ljude u državi”. Osim njih, plan je i susret sa članovima Predsjedništva BiH sutradan.

“Sastat ću se sa njima da bi razgovarali o očajnički potrebnim reformama za političke i ekonomske strukture u BiH, reformama koje bi koristile svim građanima ove zemlje”, rekla je ona.

Istaknula je prijateljstvo SAD-a sa narodom Bosne i Hercegovine.

“Važno mi je prenijeti poruku predsjednika Bidena, a to je da su SAD uz građane BiH. SAD su bile uz ove građane i tokom rata kada sam ja bila ovdje i radila kao novinar, sa građanima i ljudima u ovoj zemlji već smo 26 i više godina i sada smo”, ističe.

Na pitanje novinara komentarisala je i ponašanje Milorada Dodika.

“Ono što je jasno je da prijetnja povlačenjem iz institucija na državnom nivou je prijetnja stabilnosti koja je dogovorena potpisivanjem Dejtonskog sporazuma. Te prijetnje nemaju nikakvog ekonomskog niti funkcionalnog smisla”, kazala je.

Osim toga, komentarisala je i nedavne sankcije SAD-a.

“Što se sankcija tiče rekla bih da smo mi i naši prijatelji posvećeni borbi za odgovornost. Mi zaista nećemo oklijevati da djelujemo protiv onih koji su korumpirani, koji vode do podjela među građanima BiH”, poruka je Samanthe Power građanima u BiH.

IZVOR: KLIX

Related posts