SAD uveo sankcije Venezueli. Trump: Vojna intervencija? Sve je moguće

Bijela kuća pozvala je venezuelsku vojsku da prihvati miran i demokratski prenos vlasti s predsjednika Nicolasa Madura na oporbenog čelnika Juana Guaidóa, koji je objavio da preuzima kontrolu nad naftnim sektorom i imovinom Venezuele u inozemstvu kako je se Maduro ne bi domogao ako ode s vlasti.

Na pitanje o mogućoj američkoj intervenciji, potvrdio je, poput predsjednika Donalda Trumpa, da su “sve opcije moguće”.

Bolton je također rekao da je SAD uveo sankcije venezuelskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA-u.

Oporbeni lider i samoproglašeni predsjednik Guaidó, kojeg podržava Washington, objavio je na Twitteru da “odsad preuzimamo postupnu i uređenu kontrolu nad imovinom naše države u inozemstvu kako bismo spriječili da je prisvoje lopov i njegova banda”.

Također je naredio kongresu da pokrene postupak imenovanja novih članova upravnih odbora PDVSA-a i Citgoa, tvrtke sa sjedištem u SAD-u u većinskom vlasništvu venezuelske vlade.

Njegovi savjetnici ga požuruju da preuzme kontrolu nad Citgoom, najvrjednijom imovinom Venezuele u inozemstvu, prije nego što zbog neplaćanja obveznica polovica tvrtke padne u ruke kreditora, rekli su Reutersu neimenovani izvori.

Nicolas Maduro je suočen s dosad neviđenim izazovima svojoj vlasti nakon što se Guaidó prošlog tjedna proglasio privremenim predsjednikom tvrdeći da su izbori lažirani.

Guaidó je dobio široku međunarodnu podršku, uključujući Sjedinjene Države. U nedjelju je najviši vojni diplomat Venezuele u Washingtonu, pukovnik Jose Luis Silva, napustio Madurovu vladu.

SAD je danas uveo sankcije venezuelskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA-u, prenosi.

Izvor: oslobodjenje.ba

Related posts