SAD: Službe otkrile ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti

Šef odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma Mike Turner na društvenoj mreži X pozvao je američkog predsjednika Joe Bidena da otkrije tajne informacije o “prijetnji nacionalnoj sigurnosti”.

– Tražim od predsjednika Bidena da skine veo tajne sa svih informacija u vezi sa ovom prijetnjom kako bi Kongres, administracija i naši saveznici mogli otvoreno da razgovaraju o tom pitanju – napisao je kongresmen.

Turner je pojasnio da je obavijestio druge kongresmene o “prijetnji nacionalnoj sigurnosti”.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da će u četvrtak lično obavijestiti rukovodstvo Kongresa o ovoj temi. On je, međutim, odbio da iznese detalje.

– Čekam sastanak sa njima, gdje ćemo odlučiti kako dalje. Sada ne mogu ništa više da kažem – rekao je zvaničnik.

Bidenov savjetnik je dodao da je nemoguće u potpunosti uvjeriti Amerikance u sigurnost, nakon “prijetnje” izrečene Kongresu, ali će predsjednik SAD izaći na kraj sa situacijom.

Kako prenosi NBC, govorimo o “prijetnji iz inostranstva” koja bi mogla da destabilizuje nacionalnu sigurnosnu situaciju. Kako prenosi CNN, problem je vjerovatno povezan sa nekim “ruskim mogućnostima”. Televizija nije pružila dokaze u prilog optužbama.

Kako je primjetio kongresmen Jim Himes, neimenovana “prijetnja nacionalnoj sigurnosti” nije razlog za paniku, ali Kongres i Bijela kuća treba da se pozabave time u srednjoročnoj i dugoročnoj perspektivi.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts