Čović: Izborni zakon ne može kroz izmjenu Ustava, Trojka mora preuzeti odgovornost

Jučer su u Sarajevu vođeni razgovori vladajuće koalocije o usuglašavanju tri zakona, među kojima i Izbornog zakona.

Potvrdio je to lider HDZ-a BiH Dragana Čović. Osim toga, razgovori se vode o zakonima o Sudu i o sukobu interesa.

– Ako bi mi radili ovom dinamikom u naredna dva dana, mogli bi kazati da smo spremni ili bi trebali biti spremni da Vijeće ministara može zakazati vanrednu sjednicu i usvojiti te zakon, kaže Čović.

Dodaje da ima razlika oko nekih dijelova.

– Čujete stalno kako se nadmudruju oko Izbirnog zakona, izbora članova Predsjedništva, pa i oko drugih stvari. Ali čini mi se da smo napravili snažan interes. Ako bi se to dogovorilo onda ne bi išlo dvojbi da se uskoro potvrdi Zakon o sprečavanju pranja novca u Domu naroda, i onda bismo mogli kazati da smo mi svoj posao završili, rekao je Čović.

Lider HDZ-a prokomentarisao je i stav Ambasade SAD koja je precizno navela da je kod izmjene izbora članova Predsjedništva jedini put kroz izmjene Ustava.

– Naravno da je najbolji put promjena Ustava, s tim se ja slažem. Mi smo to podržali kada su kolege iz Trojke pokrenuli takvu inicijativu, ali smo svjesni da mi danas nemamo parlamentarne većine za tako nešto. I zbog toga nećemo robovati, bez obzira na stavove svih kolega i međunarodnih institucija, da zbog toga ostaviti stanu kvo. Bojim se da neki od kolega žele zadržati takvo stanje. Ja sam rekao, nikad više mogućnost da u ime hrvatskog naroda bira predstavnike. Bez obzira je li to Dom naroda ili Predsjedništvo BIH. I onda s tr strane poruka njima, ako stvarno volite BiH nemojte na taj način razmišljati. Idemo raditi ono što nam treba za 2026. godinu, da se zaštiti, da odvratimo malo one koji žele BiH držati u 19 stoljeću, rekao je Ćović.

Na pitanje da Dodik optužuje Trojku da opstruiše ono što se dogovorilo, Čović odgovara.

– Pa nažalost, evo u fazi smo dogovaranju pa neću biti, ohrabrena i kolegama iz Trojke, ali moraju preuzeti odgovornost. Ne možemo doći u Parlament i glasati izvan dogovora koji imamo. Vjerujem da će imati tu dovoljnu hrabrost koja nam treba ovaj i idući tjedan da ove poslove završimo. Znači Izborni zakon koji smo s njima vrlo jasno raspravili, u svim elementima pa i oko člana Predsjedništva, jednako tako i oko suda i sukoba interesa. Ta tri zakona su prevaga koja moraju, prije svega u Sarajevu dobiti adekvatnu podršku, a da ne idemo više sa nadmudrivanjem. Ako smo jednom nešto dogovorili onda te stvari treba provesti, kaže Čović.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts