Ružnić je sastankom sa članovima neonacističkog AfD-a uvrijedio sve Bošnjake u BiH i dijaspori

“Susret premijera USK Mustafe Ružnića sa predstavnicima njemačke ekstremne desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) ne samo da dokazuje Ružnićevu nekompetentnost za obnašanje premijerske dužnosti već potvrđuje i izostanak bilo kakvih moralnih vrijednosti i principa.

Dok Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka Njemačke uvrštava AfD na listu ekstremističkih stranaka i stavlja tu stranku pod obavještajni nadzor zbog opasnosti koje prijete od njenog djelovanja, Ružnić dočekuje zvaničnike te stranke i učestvuje u njihovoj kampanji širenja ksenofobije i antimuslimanskog rasizma, po kojoj je ta stranka poznata.

O odnosu te stranke prema Bosni i Hercegovini najbolje svjedoči njihova otvorena podrška Miloradu Dodiku i njegovoj secesionističkoj politici.

Ružnić mora javnosti objasniti zašto je primio njemačke desničare poznate po ekstremnim antimuslimanskim stavovima, te da li ta posjeta i uspostavljanje saradnje sa AfD-om ima veze sa pokušajima njegove A-SDA, odnosno nove stranke NES i njihovih koalicionih partnera, da se dodvore Miloradu Dodiku. Naravno, nije ovo prvi put da Ružnić i njegova ASDA, ili sada NES, sarađuje sa Dodikom, posebno ako se ima u vidu sramna prodaja biračkih mjesta u Srebrenici upravo Dodikovom SNSD-u.

Trebao bi se Ružnić izviniti i desetinama hiljada Bošnjaka koji žive u Njemačkoj, a koji su kao doseljenici meta napada AfD-a i njihovih pristalica, ali i Bošnjacima u USK i BiH koje je osramotio i uvrijedio sastankom sa predstavnicima stranke koju u Evropi prepoznaju kao neonacističku”, navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora SDA.

Related posts