Rusija od danas predsjeda Vijećem sigurnosti UN-a

Rusija od danas preuzima predsjedavanje Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja, kazao je kako su u posljednje vrijeme učestali pokušaji da se  omete rad ruske misije u svjetskoj organizaciji.

Prema njegovim riječima, bilo je pokušaja da se Rusiji ne dozvoli pravo da predsjedava Vijećem sigurnosti, pa čak i da se Moskvi uskrati mjesto stalne članice UN-a.

Posljednji put Rusija je bila na ovoj poziciji u februaru prošle godine, kada je Putin proglasio “specijalnu vojnu operaciju” usred sjednice Vijeća o Ukrajini. Četrnaest mjeseci kasnije, desetine hiljada ljudi su ubijene, mnogi od njih civili, gradovi su uništeni, a Putin je optužen od strane Međunarodnog krivičnog suda za masovnu otmicu ukrajinske djece.

„Od 1. aprila oni podižu nivo apsurda na novi nivo“, rekao je Sergij Kislicija, stalni predstavnik Ukrajine.

“Vijeće sigurnosti kakvo je koncipirano je imobilizirano i nesposobno da se bavi pitanjima svoje prvenstvene odgovornosti, a to je prevencija sukoba, a potom i rješavanje sukoba.”

Ambasador je rekao da će se Ukrajina držati podalje od Vijeća sigurnosti u aprilu osim u slučaju “pitanja od kritičnog nacionalnog sigurnosnog interesa”. Ukrajina nije trenutni član Vijeća, iako je često pozivaju da govori o pitanjima vezanim za rat.

SAD, Britanija, Francuska i njihove pristalice u vijeću vjerovatno će pokazati svoje neodobravanje smanjenjem nivoa svoje zastupljenosti na događajima kojima će domaćini tokom mjesec dana biti Rusija, ali nije poznato da li ijedna država članica planira bilo kakav oblik bojkota ili drugi protest.


Izvor: Vijesti.ba

Related posts