Rukometaši BiH u Finskoj traže pobjedu koja će nam otvoriti vrata Evropskog prvenstva

Naša selekcija je u prva dva kola ostvarila pobjedu protiv Bjelorusije u gostima (30:29), dok je u Mejdanu samo dva dana nakon toga poražena od Češke (20:25). Vidno umorni, naši rukometaši nisu smogli snage da upišu i drugu pobjedu, ali zahvaljujući trijumfu u Bjelorusiji još uvijek imamo velike šanse za plasman na Evropsko prvenstvo.

Da bismo ostvarili taj uspjeh, u dvomeču protiv Finske potrebna nam je pobjeda, a to je potvrdio i selektor BiH Bilal Šuman.

“Očekujem dva boda u četvrtak i dva boda u nedjelju. Uzimamo ulogu favorita, znamo šta nam znače ovi mečevi u aprilu jer bismo odlaskom na Evropsko prvenstvo popravili stanje i u RS BiH i u prvenstvu. Susret u Vanti 11. aprila je “dan D” jer će nam biti mnogo lakši posao u Mejdanu gdje očekujem punu dvoranu kao i uvijek”, kazao je Šuman.

Selektor je također rekao da su on i njegov tim detaljno analizirali Finsku i da su se upoznali o prednostima, odnosno manama ove skandinavske zemlje.

“Dobro smo skautirali Finsku, oni trče tokom svih 60 minuta bez obzira na rezultat. Odigrat ćemo jaku odbranu jer imamo 150 kilograma više od njih, fizički smo jači. Iz naše tranzicije želimo davati lagane golove i očekujemo pobjede u oba meča”, objasnio je selektor Šuman.

Golman reprezentacije BiH Benjamin Burić također je uvjeren da BiH može do dvije pobjede koje bi joj otvorile vrata smotre najboljih, a ako ne možemo slaviti protiv Finske, onda prema Burićevim riječima i ne zaslužujemo biti na Evropskom prvenstvu.

“Ako ne pobijedimo Finsku, ne zaslužujemo da igramo na Euru. Moramo biti koncentrisani 130 posto ako želimo da pobijedimo ovu prvu i onda u Mejdanu da slavimo plasman na Evropsko prvenstvo”, kazao je Burić, jedan od najboljih evropskih rukometnih golmana od kojeg javnost u BiH u ovom meču očekuje da još jednom pokaže svoj neupitni kvalitet.

Rukometna reprezentacija BiH dobila je i novi dizajn dresova koji će premijerno biti predstavljeni u današnjem meču protiv Finske, a susret se igra od 17:30.

Related posts