Biće bolje, ali od 2020.

Vlada Unsko-sanskog kantona se od svog formiranja muči sa štrajkovima, ali najveća pobuna tek slijedi, kaže sindikalista Mirsad Muhamedagić

Nakon što su se sindikati u obrazovanju i Sindikat ljekara privremeno smirili, zadovoljni ostvarenim dogovorima koji tek trebaju biti ispunjeni, ista prava i uslove traže u sindikatu ostalih radnika u zdravstvu i policiji Unsko-sanskog kantona.

Policajci imaju najmanju plaću među budžetskim korisnicima, a traže povećanje i izjednačenje osnovica. Nakon što su dan ranije održali štrajk upozorenja, pregovore sa Vladom nastavili su i jučer.

Ozbiljnija osnovica

– Dotakli smo se svih onih naših zahtjeva, analizirali ih zajedno. Danas nije bilo nikakvih rješenja da bismo mogli reći da smo zadovoljni pregovorima, ali bitno je da je krenulo u dobrom pravcu. Iz Vlade su ostali na tome da u ovoj godini ne mogu ostvariti povećanje plaća. Mi smo onda iznijeli zahtjev o povećanju osnovice ako će se ići na taj termin do 1. 1. 2020. godine, ali onda to mora biti jedna ozbiljnija osnovica, a ne ona o kojoj smo pregovarali. Pregovarački tim predvodio je ministar pravosuđa Asim Dizdarević, a dogovorili smo nastavak pregovora u iduću srijedu. Oni imaju zadatak da iznađu sredstva, da srede stanje u budžetu, kako bi to sve moglo biti spremno za iduću godinu, kazao nam je Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije USK-a.

Štrajk upozorenja policije te oštre kritike koje je Sindikat uputio Vladi i poslanicima u Skupštini Kantona odmah su natjerali Vladu da ih pozove za stol, smatraju sindikalisti u zdravstvu, koji su iz svega izvukli pouku da i oni u istupima moraju biti oštriji.

– Mi smo prekinuli pregovore sa Vladom, jer nismo bili zadovoljni u kojem pravcu je sve to išlo. Danas sam opet imao poziv iz Ministarstva zdravstva, zakazali smo pregovore za utorak. Mi ćemo uglavnom pokrenuti postupak mirenja, tako da ne gubimo vrijeme ukoliko se ne napravi pomak, sve u nastojanju da organizujemo generalni štrajk, kako smo i planirali. Tražili smo povećanje koeficijenata za 0,5 svim uposlenim u zdravstvu Unsko-sanskog kantona i početkom mjeseca smo se ipak usaglasili sa Vladom, usljed lošeg stanja u ZZO, da idemo na povećanje koeficijenta za 0,3, samo da bi za kratko vrijeme oni i to srušili. Lokalni moćnici iz Cazina i Bihaća, koji su kroz politiku željeli zadržati stanje koje nama ne odgovara, odlučili su da rade po svome, istakao je Mirsad Muhamedagić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenika u zdravstvu USK-a.

Vlada Kantona je tvrd orah, na pregovorima vješto osigurava minimum fleksibilnosti, onemogućujući sindikate u planovima za štrajk. Ipak, gašenje socijalnih požara sa vrlo malo ustupaka samo će prolongirati neizbježno. Tako se očekuje da će 2019. u USK-u biti godina sindikalne borbe i štrajkova.

– Mi ćemo ih i dalje držati za riječ, za ono što smo se dogovorili, da dođe do povećanja koeficijenta za 0,3, makar politika sa premijerom Ružnićem na čelu i to poništila. Ne mogu se tako igrati sa nama i ako nam to ne ispune, mi ćemo ići u generalni štrajk. Vršimo pripreme kako bi on mogao početi 20. ovog mjeseca, u slučaju da pregovori u utorak opet propadnu, naglasio je Muhamedagić.

Potrošačka korpa

Sindikalista Muhamedagić podsjeća da sve više medicinskih radnika napušta zemlju, da su plaće u Njemačkoj daleko bolje i da zbog ovakvog odnosa vlasti neće niko ostati u Krajini, ali i da će država imati problema da nađe radnike koji će nositi sistem.

– Plata medicinara je ovdje 500 eura, a potrošačka korpa za BiH je 2.025 KM. Ali, nisu samo ekonomski razlozi bitni, idu ljudi i zbog ove politike, ovih pregovora koji ništa ne rješavaju, smatra Muhamedagić.

Vlast nema osjećaj za radnike, dodaje, uz napomenu da im neće trebati ni podrška doktora, jer njihov sindikat broji 1.600 radnika. Taj štrajk, ukoliko se ostvari, bio bi najveći u ovoj godini.

Izvor: oslobodjenje

Related posts