Rijaset: Šalje se jedna negativna poruka muslimanima u BiH

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac potvrdila je na jučesjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da je Sporazum između BiH i Islamske zajednice predložen i čeka na postizanje saglasnosti među članovima Predsjedništva BiH.

Izrazila je nadu da će saglasnost među članovima Predsjedništva uskoro biti postignuta te da će se on uskoro naći na sjednici, dodajući da je među članovima Predsjedništva iz reda srpskog (Mladen Ivanić) i bošnjačkog (Bakir Izetbegović) naroda saglasnost u vezi s tim postignuta, ali nije s hrvatskim članom Predsjedništva (Dragan Čović).

Ona je na taj način odgovorila na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Danisa Bećirovića koji je pitao zašto to još nije učinjeno kada je sličan sporazum potpisan sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Katoličkom crkvom, ističući da to znači da nisu svi ravnopravni, jer Islamska zajednica ne može ostvariti pravo koje mogu druge dvije vjerske zajednice.

BiH je zaključila međunarodne ugovore – Osnovni ugovor između Svete stolice i BiH i dodatni protokol na osnovu ovog ugovora 2007. godine te Osnovni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i BiH 2008. godine.

Na inicijativu Predsjedništva BiH i zaključkom Vijeća ministara BiH 2011. godine utvrđen je postupak zaključivanja ovog ugovora i sa Islamskom zajednicom te su na toj osnovi vođeni pregovori za zaključivanja.

“Sporazum između Islamske zajednice Bosne i Hercegovine i države BiH već godinu dana je izvan plana rada Predsjedništva BiH”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović nakon izjave ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac da on blokira taj sporazum.

“Začudilo me da čujem komentare, pogotovo jer ta ministrica sa mnom nikada nije pričala ništa u vezi s tim sporazumom”, rekao je Čović.

Rekao je da o tom pitanju niko, pa ni on, ne razgovara u Predsjedništvu BiH o čemu je informirao i reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića.

“To je jedan politički lavirint BiH u kojem je završilo i ovo pitanje”, naglasio je Čović.

Potcrtao je da je povezivanje uloge hrvatskog člana Predsjedništva BiH s ovim sporazumom nekorektno prema vjernicima.

Smatra da se radi o predizbornoj kampanji, ali je najavio da će pozvati ministricu Borovac na sjednicu Predsjedništva BiH da obrazloži komentiranje rada Predsjedništva BiH pred parlamentarcima bez komunikacije s predsjedavajućim.

O cijelom slučaju oglasila se i Islamska zajedica u BiH.

“Stav Islamske zajednice u BiH o potpisivanju Ugovora sa Državom je da se ovo pitanje nije trebalo politizirati. Davno su se stekli svi uslovi da se Ugovor potpiše i nema nijednog valjanog razloga da se to ne uradi. Ovim se šalje jedna negativna poruka muslimanima u BiH i Islamskoj zajednici, a mi i dalje vjerujemo da će odgovorni državni zvaničnici snaći snage da ovo pitanje drže dalje od dnevne politike”, kazali su za N1 iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Related posts