RhoGAM injekcija koje su neophodne porodiljama nema kupiti nigdje u BiH

Porodilje koje imaju Rh negativnu grupu, a novorođenče pozitivnu moraju najkasnije 72 sata nakon poroda primiti RhoGAM imunoglobin injekciju. Međutim, trenutno u Bosni i Hercegovini, RhoGAM ampule nije moguće nabaviti, dok alternativa ne postoji, saznaje Klix.ba.
RhoGAM injekcije, koje u BiH koštaju blizu 100 KM, porodiljama se nalažu prema savjetu ljekara u više slučajeva nakon rađanja. Uprkos velikoj potrebi ampule se ne mogu pronaći u bh. apotekama, a dobavljači više od mjesec dana ne isporučuju navedeni lijek.

U dežurnoj Apoteci Sarajevo na Ilidži od prošlog mjeseca RhoGAM-a nema na policama s obzirom da se ne može naručiti kod domaćih dobavljača lijekova.

Ista situacija je i u Internacionalnoj apoteci koja poslovnice ima širom zemlje. Kako su nam kazali, RhoGAM je registrovan lijek u BiH i zbog toga ne mogu koristiti tzv. interventni uvoz koji se odnosi samo na lijekove koji nisu registrovani na našem tržištu.

“Ne možemo ga dobaviti iz druge države. Zašto ga nema ni mi ne znamo s obzirom da adekvatan odgovor ne dobijamo od dobavljača koje stalno zovemo”, rekli su nam u Internacionalnoj apoteci koja posluje u Sarajevu, Mostaru, Bihaću, Cazinu, Gornjem Vakufu, Bugojnu i drugim bh. gradovima.

Na pitanje da li postoji alternativa porodiljama, dobili smo negativan odgovor. Apotekarka je istakla da ovo nije prvi put da RhoGAM-a nema u prodaji.

U apoteci Dina u Sarajevu za Klix.ba su rekli da već sedam dana nemaju RhoGAM-a te da nisu upoznati kada bi mogao stići na police, dok su i njima razlozi nestašice nepoznati.

Ista situacija je i u Zenici, Tuzli i Mostaru gdje kažu da navedenog lijeka nema više od mjesec dana, a da je razlog problem na bh. tržištu jer nije registrovana nova serija RhoGAM-a.

U mostarskoj apoteci ističu da porodilje po ampule odlaze u Mektović u susjednu Hrvatsku, dok su u Tuzli zalihe potrošene prije desetak dana.

Iako smo informaciju pokušali dobiti u petak, u toku radnog vremena, u Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo i u Agenciji za lijekove rečeno nam je da, u trenutku poziva, nema nikoga ko bi mogao razgovarati na ovu temu.

Treba istaći da kada je trudnica Rh pozitivna, a otac Rh pozitivan ili Rh negativan, ne postoji nikakva opasnost ni po majku ni po bebu. Ako su i majka i beba Rh negativne, također nema razloga za brigu.

Međutim, ukoliko je majka Rh negativna, a otac Rh pozitivan, može se desiti da beba naslijedi Rh faktor od oca. U tom slučaju dolazi do inkompatibilnosti Rh faktora majke i bebe, koja može izazvati probleme ako dođe do miješanja njihove krvi. Ukoliko dođe do Rh inkompatibilnosti u prvoj trudnoći i ako je ona normalna, problema obično nema jer je rizik od miješanja krvi majke i bebe minimalan. Međutim, ako je i u drugoj trudnoći beba Rh negativna, moraju se preduzeti koraci da bi se spriječilo stvaranje antitijela u krvi majke koji mogu biti štetni za krv i zdravlje bebe.

Related posts