Refik i Zemina iz Velike Kladuše prave čuda od drveta

Bračni par iz Velike Kladuše Refik i Zemina Suljanović bave se već nekoliko mjeseci izradom unikatnih predmeta i igračaka od drveta.

Igra i učenje

Refik i Zemina novim hobijem su se počeli baviti sasvim slučajno. Refik je napravio prvu drvenu igračku, puzzlu s imenom svog najmlađeg sina, trogodišnjeg Midjana.

– Nakon što smo napravili prvu puzzlu, poslala sam sliku prijateljici u Cazinu. Kad je ona to vidjela, odmah se zaljubila i tražila da napravimo isto za njenog sina Džejlana. Pošto mi nismo planirali da to komercijaliziramo, na njen nagovor smo krenuli praviti slovo po slovo i evo zadovoljni smo gdje nas je to odvelo – priča nam Zemina.

Dodaje da svako slovo izrađuju ručno vodeći računa o najsitnijim detaljima.

– S obzirom na to da su namijenjena i za dekoraciju prostora, ali i za igru i učenje, svako slovo obojeno je akrilnim bojama koje nisu štetne za djecu – kazala nam je Zemina.

Refik je po struci grafički dizajner, što mu je uveliko pomoglo u trenutnom hobiju. Inače je civilna žrtva rata, ostao je bez desne ruke, ali to ga nije spriječilo da se bavi fotografijom jer je ljevak, a ni ovim hobijem koji zahtijeva rukovanje raznim mašinama.

– Za izradu jednog imena potrebno je minimalno sat. Kompjuterski se radi font slova, pa se izrađuje matrica odnosno radna linija koja pokazuje gdje je potrebno rezati. Nakon rezanja, lijepi se na materijal te poslije brušenja ide lakiranje i finaliziranje imena ili nekog drugog oblika – objašnjava nam Refik.

Zemina je ponosna majka troje djece, bila je dugogodišnja članica Gradskog ženskog hora te aktivan član zajednice u Velikoj Kladuši. Ni jedno ni drugo nemaju stalno zaposlenje te im izrada puzzli i igračaka dobro dođe da popune kućni budžet.

Veliko interesiranje

– S obzirom na velo interesiranje, pokrenuli smo i Facebook page „MDM – Drvena slova, igračke – Puzzle“, MDM su ustvari inicijali naše djece Mirnesa koji je na fakultetu u Austriji, Dine koji je sedmi razred osnovne škole i trogodišnjeg Midjana – naglašava Zemina.

Brojne narudžbe

Iako rade tek nekoliko mjeseci, Zemina i Refik svakodnevno isporučuju narudžbe, nekad više, nekad manje. Osim dječijih imena, u ponudi su i pokloni za zaljubljene, za rođendan, godišnjice veze, a imaju, kako kažu, neiscrpnu inspiraciju.

avaz.ba

Related posts