Realnost je okidač za nove nesreće: Migranti u Krajini, nesigurnost, strah, reakcije i neželjene posljedice

Zaključci sa jučerašnjeg proširenog sastanka kojeg su predstavnici Operativne grupe za nadzor nad migracijama USK-a imali sa ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem, prvim ljudima IOM-a, državne Operativne grupe, predstavnicima različitih skupina koje su odgovorne za migrante koji se nalaze u državi, trebao bi uroditi zatvaranjem Bire i Mirala. Hoće li, znati će se za desetak dana, jer je ovo bio jedan od osnovnih uslova krajiških vlasti, gdje ustvari migrantska situacija odavno prevazilazi ovdašnje kapacitete, a usljed enormnog dolaska migranata tokom proljetnih i ljetnih mjeseci na ovo područje. Ono što se počelo događati je najgori mogući scenario, prebijanje i pucanje na migrante koji lutajući kroz naš kanton pokušavaju ostvariti san – ući u neku od zemalja Evropske unije…

BIHAĆ, 1. septembra –  Grupa mlađih muškaraca prije nekoliko noći uzela je sebi za pravo da uvodi red i nazovi pravdu. Pretukli su nekolicinu migranata koji su u svom nastojanju da dođu do Hrvatske prolazili kroz bihaćko prigradsko naselje Zlopoljac i navodno ušli u jednu kuću. Nezvanično, uhapšeni su. Ova situacija na žalost pokazuje ono na što se godinama upozoravalo, a što je nažalost postala sumorna stvarnost u kojoj žive građani u ovom dijelu BiH.

U ovom slučaju, srećom smrtnih posljedica nije bilo, međutim nesigurnost koja realno vlada među građanima, mogla bi eskalirati. Jer, niko neće gledati kako njegova imovina biva uništena ili sigurnost ugrožena.

U TV Dnevniku u 19,00 sati šire i više o aktuelnoj temi i odrazu prisustva migranata na život ovdašnjih ljudi…

Izvor: rtvusk.ba

Related posts