Readmisija migranata iz BIH: Krajina kao parking između Srbije i Hrvatske

Tokom prošle godine susjedna Republika Hrvatska vratila je na područje USK preko 7000 migranata, i to na ilegalan način. Podaci su to koje je iznio ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić na sastanku Komisije za sigurnost Parlamenta FBIH, koji je da podsjetimo, prije nekoliko dana održan u Bihaću. Ono što zabrinjava je da je tada savjetnik direktora Granične policije Svevlad Hoffman kazao da nema tačnih podataka o ovome, te da ne postoji ugovor o readmisiji migranata između BIH i Srbije, što je izazvalo i burnu raspravu na ovoj sjednici.

Ugovor o vraćanju, odnosnu readmisiji migranata između dvije zemlje potpisan je još 2013. godine i to između tadašnjeg premijera Srbije Ivice Dačića i ministra sigurnosti BIH Fahrudina Radončića.

Taj Sporazum iako postoji, skoro 8 godina se ne provodi, a u sistemu više nivoa nadležnosti, teško se dolazi do tačnih podataka. Do njih nisu uspjeli doći ni zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH te članovi Komisije za sigurnost koji su nedavno boravili u Bihaću.

Damir Mašić predsjednik Komisije za sigurnost Predstavničkog Doma Parlamenta FBiH kazao je tada kako su postavili različita pitanja i dobili različite podatke, što je ono što zabrinjava. Podaci koje imaju nadležne agencije u BiH, od GP, Službe za poslove sa strancima, do policijskih agencija, ne slažu se i očito postoji očita razlika između onog broja koji Hrvatska vraća u BiH, i onog što u readmisiji BiH vraća u Srbiju.

Ono što je poznato jeste broj migranata koji je RH ilegalno vratila u našu zemlju a što je pravovremeno evidentirao MUP USK.

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK kazao je između ostalog, kako je odveć poznata sljedeća činjenica. Kad je u pitanju vraćanje migranata na nezakonit način iz susjedne Hrvatska, na osnovu iskaza koje su uzeti od samih migranata, a što je radila Uprava policije, evidentirano je oko 7210 migranata koji su vraćeni iz RH na teritorij BiH. Ono što je bilo i ostalo jedno od važnijih pitanja, prema riječima Kljajića, jeste da ako funkcionira Sporazum o readmisiji sa Srbijom, zašto BiH nije migrante vraćala u tom pravcu, eventualno u Crnu Goru i na takav način pokušala spriječiti ilegalne migracije.

Izvor: RTVUSK.ba

Related posts