Razočaran sam odnosom nekih općina prema rješavanju problema migranata - Građani traže rješenje, a ne performans

Moram reći da sam razočaran odnosom pojedinih općina prema ovom problemu. Uprkos pričama o saradnji, ispostavilo se da niko ne želi migrante kod sebe i svaki bi ih načelnik prebacio na teritoriju svog kolege. Mislim da bi bilo logično da Šuhretu Fazliću u prvom redu podršku pruži njegov kolega Zlatko Hujić. Dogodilo se nažalost suprotno, kaže u intervjuu za Vijesti.ba premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić.

– Kakva je trenutno situacija sa migrantima na području USK, imate li podatke o broju migranata koji trenutno borave na području ovog kantona?

ROŠIĆ: Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, u ovom trenutku na području našeg kantona boravi preko 4000 migranata. Taj broj raste gotovo svaki dan. Situacija je ozbiljna jer ni Bihać ni Velika Kladuša gdje boravi većina njih, nemaju odgovarajućih smještajnih kapaciteta a ni financijskih sredstava za njihovo zbrinjavanje

Kanton cijelo vrijeme radi svoj dio posla. Pružamo migrantima zdravstvenu pomoć i brinemo za sigurnost svih građana. Naše zdravstvene ustanove su dokazale da su na visini zadatka. Crveni križ ulaže nadljudske napore da migranti svaki dan dobiju topli obrok. MUP USK odlično radi svoj posao na terenu, tako da mi u javnom prostoru nismo do sada imali nekih većih incidenata niti smo zabilježili porast kriminaliteta u odnosu na isti period prošle godine.

Ono što je bitno i što možemo uraditi jeste da spriječimo da broj migranata na našem kantonu raste. Mi smo u četvrtak na sastanku operativne grupe koja koordinira aktivnosti vezane za migranstku krizu dali nalog MUP-u da 24-sata dnevno kontroliše prevoznike koji su do sada bez ikakvog ograničenje dovozili migrante u Bihać. Svi oni moraju biti svjesni da mogu krivično odgovarati za pomoć osobama koje ilegalno borave u Bosni i Hercegovini.

– Ove sedmice ste saopštili medijima da se radi na pronalaženju rješenja, te da je blizu određivanje lokacija za privremeni smještaj migranata sa područja USK?

ROŠIĆ: Problem privremenog smještaja privodimo kraju. Služba za poslove sa strancima je jučer, uz asistenciju MUP-a USK, dio migranata koji su boravili u parkovima i na zelenim površinama, njih 93, premijestila u Azilantski centar u Delijašu kod Trnova. Radi se ovdje o osobama koje nisu pratile upute policije vezane za boravak na područiju Bihaća.

Za ostale migrante jedna lokacija je već određena a to je hotel Sedra gdje će biti smještene porodice sa djecom. Premještanje u ovaj objekat očekujemo početkom naredne sedmice, nakon što provedemo neophodne radove na dezinfekciji i deratizaciji hotela.

Početkom naredne sedmice očekujemo i konačni dogovor oko lokacije u Medenom Polju u općini Bosanski Petrovac. Najbliže smo upravo ovom rješenju. Ipak, ne bih htio da dajem više informacija prije sutrašnje posjete ministra Mektića našem kantonu.

– Znamo da postoji otpor lokalne zajednice kad je u pitanju Medeno Polje. Kako to komentarišete?

ROŠIĆ: Moram reći da sam razočaran odnosom pojedinih općina prema ovom problemu. Uprkos pričama o saradnji, ispostavilo se da niko ne želi migrante kod sebe i svaki bi ih načelnik prebacio na teritoriju svog kolege. Mislim da bi bilo logično da Šuhretu Fazliću u prvom redu podršku pruži njegov kolega Zlatko Hujić. Dogodilo se nažalost suprotno.

Nadam se da ćemo i to prevazići. Ja sam već prošle sedmice održao jedan sastanak sa gradonačelnicima i načelnicima. Slijedeći je zakazan sa sutra u 12 sati. Neki minimum kompromisa mora da postoji i ja sam spreman da posredujem u njegovom postizanju.

Ono oko čega se u ovom trenutku slažemo jeste da nema nikakvog razloga da migranti budu trajno smješteni na području našeg kantona. Ne treba migranti da budu smješteni tamo gdje smo ih zatekli, već tamo gdje to odredi država. Bilo bi apsurdno da nekoliko hiljada stranaca diktira svoju volju čitavoj BiH. Dakle, pružit ćemo im dostojanstveno privremeno utočište, no za trajno rješavanje problema treba pobrinuti država.

– U petak su se pojavili dodatni glasovi Srba iz Federacije koji tvrde da je Medeno Polje izabrano namjerno da se oteža njihov povratak. S druge strane, gradonačelnik Bihaća ne odustaje od protesta vijećnika pred Vijećem ministara. Ima li ovdje pokušaja da se problem migranata politizuje?

ROŠIĆ: Nažalost, ima i ja sam na to u više navrata upozoravao. Pojedinci na USK su izašli sa zahtjevima da se migrante „trpa u autobuse“ i vraća natrag za Sarajevo. Neki govore da se problem može riješiti u „72 sata“ što je naravno apsurd. Ne smijemo pasti u zamku nadmetanja ko je radikalniji. Trebaju nam sistemska i razumna rješenja.

Ne bih komentarisao izjave predstavnika Srba. Medeno Polje smo predložili Ministarstvu sigurnosti nakon što je ministar Mektić zatražio da mu pomognemo u pronalaženju lokacije i prilikom našeg izbora smo se vodili isključivo položajem naspram granice i mogućnošću da se privremeni centar što prije osposobi. Nećemo dopustiti da se ovo pitanje koristi za kreiranje vještačkih nacionalnih kriza kojih na našem kantonu nema.

Šta se tiče protesta vijećnika ispred Vijeća ministara, ja zaista ne vidim razloga za takvu vrstu performansa. Građani da žele protestovati, izašli bi sami na ulice. Oni su izabrali svoje predstavnike da riješevaju probleme i zastupaju njihove interese a ne da prave mitinge ispred državnih institucija. Koliko mi je poznato, ovaj moj stav dijeli i veliki broj vijećnika.

Najava protesta zvuči posebno nerazumno ako uzmemo u obzir da je načelni dogovor oko lokacija postignut, te da su jučer već počele konkretne aktivnosti Ministarstva sigurnosti. Gradonačelnik ili nije dobro informisan o tome šta se događa po pitanju krize ili se malo pogubio pod pritiskom. Svakako, ja ću sutra na sastanku sa načelnicima dopuniti njegove informacije nakon čega će on, vjerujem, odustati od ove ideje.

– Od 2. jula krenuo je voz na relaciji Sarajevo-Bihać nakon što je završena elektrifikacija 47 kilometara Unske pruge, u koju je uloženo više od 2,5 miliona maraka. Koliko će oživljavanje željezničkog saobraćaja značiti za stanovnike Krajine i ekonomski razvoj USK?

ROŠIĆ: Ovo je dan koji su čekali mnogi Krajišnici o čemu svjedoči veliki broj građsna okupljenih na dočeku voza na svim stanicama pa i veliki interes putnika za ovu liniju. Mislim da smo već zaboravili koliko koristi donosi željeznica. Ne mislim ovdje samo na putnički već možda prije svega na teretni saobraćaj. Ovo je najjeftiniji način prevoza robe koji će nesumnjivo privući interes privrednika koji već posluju na prostoru USK i onih koji tek razmatraju takvu mogućnost.

Ohrabruju i ambiciozni planovi Željeznica Federacije. Da vas podsjetim, pruga koja preko Krajine vodi do dalmatinskih luka bila je najfrekventnija u bivšij Jugoslaviji, te bismo njenim obnavljanjem, u saradnji sa Hrvatskom, mogli potpuno preporoditi ovu regiju. S obzirom da ulaganja u željeznicu zadušno podržava Evropska unija, sigurno mogli bismo računati na njenu financijsku podršku.

Pitanje se naravno tiče odnosa dvije države, no vjerujem da će trenutne političke tenzije vrlo brzo nakon izbora splasnuti pa će ova tema biti uzeta u vrlo ozbiljno razmatranje.

– Koliko ste zadovoljni odnosom federalne vlasti prema USK i koji su u tom smislu najveći problemi?

ROŠIĆ: Ja sam sigurno spadao u najžešće kritičare odnosa Sarajeva prema Krajini. No, treba znati i prepoznati određene pomake. Spomenuli ste Unsku prugu. Za mnoge je to bilo samo puko obećanje, a kao što vidite to je obećanje postalo stvarnost. U ovogodišnjem federalnom budžetu mi smo konačno dobili svoje mjesto prije svega kroz infrastrukturne projekte. Projekti iz oblasti poljoprivrede su se, zahvaljujući zalaganju našeg ministra Šemsudina Dedića, po prvi put našli u Programu javnih investicija, a većina ovih projekata je usmjerena upravo u naš kanton, kao onaj sa najrazvijenijom poljoprivredom u Federaciji.

Vidljiv je dakle značajan iskorak na kojem se trebamo zahvaliti svim našim predstavnicima u Sarajevu.

Nažalost, ima na našem kantonu pojedinaca koji isključivo jadikuju i uprkos očiglednom napretku pokušavaju da nas uvjere da je Krajina zaboravljena. Još gore, pokušavaju sabotirati sve prilike koje nam se pružaju i umjesto da apliciraju na projekte, ciljano je ignoršiu. Za njih, što gore to bolje, a cijenu tog njihovog negativnog pristupa plaćaju, nažalost, građani.

– Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je nedavno za naš portal da je nezadovoljan sporošću gradskih vlasti kada je u pitanju izgradnja aerodroma u Bihaću. Smatrate li da su Novalićeve kritike opravdane?

ROŠIĆ: Premijer Novalić je govorio o problemu kojeg sam se već dotakao, a to su povremene ciljane opstrukcije načelnika općina koji po svaku cijenu žele dokazati da je Krajina zaboravljena pa da na ovoj priči mogu skupljati jeftine političke poene.

Ja mogu Novalićeve riječi potvrditi iz perspektive kantona. Uzmite za primjer boračku zgradu u Bihaću. Kantonalni ministarstvo za pitanja boraca i RVI je uplatilo svoj dio novca, Grad to još uvijek nije uradio. Sličnu situaciju imamo sa izgradnjom nove zgrade Osnovne škole Cazin 1. Opet je kanton izdvojio sredstva koje je bio obavezan izdvojiti, dok Grad nije uradio svoj dio posla. Ja sam u nadi da se ova dva projekta pokrenu sa mrtve tačke bio nedavno i kod gradonačelnika Fazlića i kod gradonačelnika Ogreševića. Nažalost, za sada bez rezultata.

(Vijesti.ba)

Related posts