Ratko Mladić izlazi privremeno na slobodu 24. marta?

Mladićeva obrana podnijela je nedavno zahtjev da se Mladić pusti na sedam dana, kako bi obišao grobove kćerke, majke, brata i nekoliko bliskih rođaka  .

Ratko Mladić, osuđeni ratni zločinac i ratni zapovjednik Vojske Republike Srpske mogao bi doći u Srbiju na privremenu slobodu krajem marta, pišu beogradske “Novosti”.

On je zatražio od suda u Haagu da mu dozvoli da na 25. godišnjicu od ubistva posjeti grob svoje kćerke Ane u Beogradu, a godišnjica je 24. marta.

Mladićeva obrana podnijela je nedavno zahtjev da se Mladić pusti na sedam dana, kako bi obišao grobove kćerke, majke, brata i nekoliko bliskih rođaka. Uz zahtjev je priložila i garancije vlada Srbije i Republike Srpske da će nakon toga biti vraćen u pritvor u Scheveningen.

Međutim, pitanje je hoće li sudsko vijeće za mjesec dana uspjeti donijeti odluku jer je tužiteljstvo čekalo posljednji dan svog roka da dostavi odgovor na zahtjev obrane. Prema proceduri, sada obrana treba da odgovori, a potom se ponovo tužiteljstvo izjašnjava o njihovom odgovoru. Tek poslije toga sudsko vijeće razmatra zahtjev, pojašnjavaju “Novosti”.

Mladićev odvjetnik Branko Lukić kaže kako se nadaju da će sudsko vijeće izaći u susret njihovom zahtjevu i na nekoliko dana pustiti Mladića na privremenu slobodu.

– Mladić je star čovjek, narušenog zdravlja i sasvim je na mjestu dozvoliti mu da obiđe te grobove. Također, nema šanse da pobjegne jer bi bio neprestano nadgledan, a i ozbiljno je bolestan i ne može da se ne liječi. Osim toga, Srbija je do sada svakoga s privremene slobode vraćala u Haag. Zaista očekujemo da će ovo vijeće imati razumijevanja za razliku od onog prvostupanjskog, nerazumnog – kazao je Mladićev odvjetnik.

Related posts