Španski rukometaši na krovu Evrope

Rukometna reprezentacija Španije osvojila je titulu šampiona Evrope pobjedom nad Švedskom rezultatom 29:23 u finalu Evropskog prvenstva u Zagrebu.

Finale u zagrebačkoj „Areni“ bilo je neizvjesno samo u prvom poluvremenu, kada je viđen egal. Španci su na samom startu bili u vodstvu, da bi potom Šveđani preuzeli kontrolu, ali su u nekoliko navrata stigli do tri gola prednosti.

Španci su se probudili u nastavku utakmice, brzo su preokrenuli i potpuno neutralisali Šveđane. U narednim minutima, njihova prednost je samo rasla, pa su išli do plus osam. Selekcija Švedske je u pojedinim trenucima uspjela da priprijeti, ali je do kraja utakmice samo uspjela da smanji zaostatak, a ne i da utakmicu učini neizvjesnijom.

Najbolji u trijumfu Španije bio je David Balager sa šest golova, dok su po četiri dodali Aitor Arinjo, Aleks Dujšebajev, Raul Enterios i Feran Sole. Sjajan je na golu bio Arpad Šterbik.

Kod Šveđana, Jesper Nilsen je upisao pet pogodaka, dok je Niklas Ekberg imao jedan manje.

‚Crvenoj furiji‘ je to prva titula šampiona Evrope, a prethodno je četiri puta poražena u finalu. Posljednji put se to desilo prije dvije godine u Poljskoj, kada je bolja od njih bila selekcija Njemačke. Španci su, inače, dva puta bili prvaci svijeta – 2005. i 2013. godine.

Šveđani su, s druge strane, igrali za svoju petu titulu šampiona ‚Starog kontinenta‘, prvu od 2002. godine, a osvojili su četvrto srebro.

/N1

Related posts