Ramiz Salkić: Nema tog Maleševića koji može zabranama izbrisati istinu o genocidu u Srebrenici

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić oštro je reagirao na najavu ministra prosvjete i kulture tog bh. entiteta u vezi sa zabranom korištenja udžbenika koji sadrže lekcije o genocidu u Srebrenici i opsadi Sarajeva.

On je podsjetio da je Tribunal za ratne zločine u Hagu donio presude kojima je potvrđen genocid i da su izrečene stotine godina zatvorskih kazni za taj zločin.

– Bh. entitet RS tone u sve veći mrak. Nakon što su Vojska RS-a i dijelovi njene policije, pod vodstvom Radovana Karadžića, počinili prvi genocid na tlu Evrope poslije Hitlera, vlasti ovog entiteta danas pokušavaju zabraniti izučavanje tih činjenica, najavljujući represivne mjere zabrane udžbenika u kojima se piše o genocidu i opsadi Sarajeva. Međunarodni tribunal za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije dokazao je i pravomoćno presudio da je u BiH počinjen genocid i da su ga počinili Vojska i policija RS-a. Hiljade bijelih nišana u Potočarima svjedoče o tome. Nikakav Malešević, niti bilo koji drugi negator genocida, nikada neće moći pobiti te činjenice, makar zabranjivao i knjige. Makar prijetio djeci i nastavnicima. Makar zastrašivao roditelje – kazao je Salkić.

Historija Bošnjaka je, navodi potpredsjednik RS-a, ispisana krvlju i masovnim grobnicama.

– Ispisana je Srebrenicom, koja je postala planetarni simbol zločina. Srebrenica je sramota srpskoga naroda. Ta sramota se ne skida zabranjivanjem istine i čuvanjem ideologije zla u institucijama vlasti. Sramota se skida pokajanjem i traženjem oprosta od žrtve. U srpskom narodu je većina onih koji se ograđuju od bilo kakve veze sa tim zločinom, sa genocidom, ali nažalost, aktualne vlasti bh. entiteta RS, negirajući genocid, baštine tu ideologiju zla, vodeći cijeli entitet u izvjesnu propast, moralnu, kulturnu, ekonomsku, demografsku… Takvu vlast treba hitno sankcionirati. Nećemo dozvoliti da Malešević ili bilo ko drugi kalja naše svetinje. Poznato je u kakvim sistemima su knjige zabranjivane i ljudi kažnjavani zbog širenja istine. Bilo je to u mračnom Srednjem vijeku – poručio je Salkić, kazavši da je Vlada RS-a dodirnula dno.

– Posebno je porazno što to čini ministar prosvjete. On će ostati upisan u historiji po tome da je donosio sramne odluke negiranja i zabrane bosanskog jezika, a sada i zabrane knjiga i udžbenika… Iako sam svjestan da Malešević to neće željeti da prihvati, ali ja imam obavezu da ukažem na činjenicu da su rezultati posljednjega popisa pokazali da se preko 52 posto građana BiH, odnosno oko 14 posto građana RS-a, izjasnilo da govori bosanskim jezikom. To su relevantni pokazatelji. A ne Malešević. Nakon ovakvih istupa, mi imamo također obavezu zauzeti stav da on više nije ministar Bošnjaka, jer ne zastupa naša, Ustavom zagarantovana, prava. Naprotiv, on ih ugrožava. Mi ne želimo nekoga ko vodi šovinističku, nacionalističku i politiku aparthejda priznati kao ministra prosvjete. Pozivamo Vladu RS-a i međunarodnu zajednicu da sankcioniraju njegov govor mržnje. Pozivam međunarodne institucije, koje provode projekte u obrazovanju, da zaustave projekte u bh. entitetu RS i na taj način se ograde od sudjelovanja u diskriminaciji Bošnjaka i podržavanja aparthejda – kazao je Salkić.

Related posts