Radite ovo svaki dan 40 minuta i vaše će tijelo biti devet godina mlađe

Jedna od najmoćnijih tajni protiv starenja može biti u vašim rukama ili, kako bismo bili precizniji, nogama. Istraživači sa Sveučilišta Brigham Young otkrili su da visoka razina vježbanja može usporiti starenje tijela.

Za potrebe istraživanja, analizirali su podatke o aktivnostima od 5.823 odrasle osobe tijekom 30 dana. Istraživači su otkrili da su one osobe koje su bile najaktivnije, odnosno koje su trčale 40 minuta pet dana u tjednu, imale znatno duže telomere (sitni komadići DNK koji utječu na dugovječnost i zdravlje) od onih ispitanika koji su bili puno manje aktivni ili neaktivni.

Zapravo, njihovo biološko starenje bilo je devet godina manje od neaktivnih ljudi, odnosno sedam godina manje od umjereno aktivnih ljudi.

“Želite li vidjeti prave rezultate u usporavanju vašeg biološkog starenja, čini se kao da ga malo vježbanja neće usporiti. Potrebno je redovito vježbati visokim intenzitetom”, rekao je dr. Larry Tucker, autor istraživanja.

Istraživači nisu u potpunosti sigurni kako redovita tjelovježba pomaže očuvati cjelovitost vaših telomera, ali pretpostavljaju da je zato što pomaže smanjiti upale, što je pokazalo da skraćuje DNA kapsule, piše Mens Helth Cro.

Related posts