Putujete li za produženi vikend: Evo koje granične prijelaze biste trebali izbjegavati

Veliki broj Bosanaca i Hercegovaca već danas i sutra krenut će na kratko prvomajsko putovanje.

Produženi vikend mnogi će iskoristi kako bi slobodno vrijeme proveli na Jadranu, a neki će pak u obilazak evropskih gradova.

Zbog toga se na cestama u BiH, na dionicama prema aktuelnim izletištima i na graničnim prijelazima očekuje pojačan promet vozila i veće saobraćajne gužve.

Podatke koje granične prijelaze je najbolje koristiti kako biste izbjegli dugo čekanje u kolonama na prelazak granice potražili smo u bosanskohercegovačkom auto-moto klubu.

– Najveće gužve se očekuju na jugu zemlje, posebno na graničnim prijelazima Doljani i Bijača. Zbog toga podsjećamo vozače da osim ova dva prijelaza mogu koristiti i Gabela Polje, Crveni Grm ili Orah – kazali su za Faktor u BIHAMK-u.

Svima koji putuju u Dubrovačku regiju savjetuju da koriste granične prijelaze Čepikuće i Ivanica.

– Također, pojačana frekvencija vozila očekuje se i na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška, Bosanski Brod, Izačić, Velika Kladuša, Orašje i B. Rača. Sve one koji putuju u inostranstvo podsjećamo da provjere važnost dokumenata neophodnih za prelazak granice (zeleni karton, saobraćajnu i vozačku dozvolu, kao i pasoš) – ističu iz BIHAMK-a.

Podsjećaju sve vozače koji putuju u Hrvatsku da je za ulazak u ovu zemlju obavezno posjedovanje pasoša, dok u Srbiju i Crnu Goru odrasli mogu ući sa ličnom kartom, a djeca moraju imati pasoš.

Related posts