Šepićeva borba za Krajinu iz sarajevskih 112 kvadrata: “Od ovog posla se dobro živi u BiH”

Aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a budući kandidat za člana Predsjedništva BiH Senad Šepić poručio je prije nekoliko dana kako neće prestati sa borbom za principe u koje vjeruje.

– Našoj zemlji je potrebna nova politika i ljudi koji će hrabro preuzeti odgovornost za vrijeme koje dolazi, ne samo da bismo zamijenili postojeće lidere i političke stranke, nego da bismo suštinski promijenili društvene odnose i vratili vrijednosti u političko djelovanje i vjeru u bolju i zajedničku budućnost – kazao je Šepić nakon što je isključen iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Lagodan život, unosan posao

Nažalost, Šepić nije precizirao u svojoj izjavi u koje principe vjeruje, one koje je zagovarao do proljeća 2015. godine ili one koje zagovara danas. Zajednička jedinka aktuelnih i nekadašnjih principa jeste deklarativna privrženost stvaranju boljih uvjeta za građane BiH, a razlika je u odnosu prema stranci kojoj je do ponedjeljka formalno pripadao. Aktuelni kritički odnos prema rukovodstvu SDA se, slučajno ili ne, pojavio tek nakon formiranja Vijeća ministara i Kongresa SDA. Najprije je ostao bez željene i zahtijevane ministarske pozicije u Vijeću ministara BiH, a zatim i bez pozicije u rukovodećim stranačkim strukturama. Neispunjavanje ličnih ambicija je u Šepiću probudilo iznenadnu želju za, kako je kazao, demokratizacijom SDA. Da “demokratiziranje SDA” nije težnja proizašla iz neispunjenih ambicija, Šepić nastoji dokazati navodnim ranijim kritikama i sugestijama sličnog karaktera na račun stranačkog rukovodstva. Pisani tragovi takvih kritika, međutim, ne postoje, baš kao što njima ne svjedoče ni videozapisi njegovih javnih istupa.

O najavljenoj “novoj politici” koja će “suštinski promijeniti društvene odnose” najbolje govori činjenica da je njena personifikacija Fuad Kasumović, osoba koja je posljednje 22 godine provela obnašajući funkcije na koje je imenovana, a ne izabrana voljom građana. Ta “nova lica” u bh. politici, nazvana “Pokret za Evropu”, koja posljednje dvije decenije uspješno eksploatišu budžetska sredstva građana BiH, ponudit će Šepića kao svog kandidata za člana Predsjedništva. Ako je građanima BiH, naročito Bošnjacima, potrebna nova politika, nameće se pitanje da li je to ona politika koju predstavlja neko ko 15 godina vrlo lagodno živi na račun istih tih građana.

Godine provedene u Parlamentu FBiH, Ministarstvu civilnih poslova, a zatim u Parlamentarnoj skupštini BiH rezultirale su mnogo sadržajnijim Šepićevim imovinskim kartonom, što se baš i ne može reći za imovinske kartone onih koje je on predstavljao u navedenim institucijama. Rubrika zakonskih rješenja koje je Šepić ponudio, a koja su rezultirala boljim životnim uvjetima njegovih Krajišnika, prazna je poput imovinskog kartona kojeg je 2002. godine dostavio Centralnoj izbornoj komisiji (CIK). Verbalnih istupa, pa i u zastupničkim klupama, koji nisu pretočeni u konkretne poteze, nije nedostajalo. Pronalazak jednog Krajišnika čiji je život kvalitetniji zahvaljujući Šepićevom političkom angažmanu, a da to nije član porodice ili prijatelj glavnog lika ovog teksta, nemoguća je misija.

– Ono što vam mogu reći je da se može od ovog posla dobro živjeti u BiH. Kada se to uporedi sa mnogim drugim profesijama, ovo je jedan od unosnijih poslova – kazao je Šepić svojevremeno novinarima CIN-a.

Za Krajinu i Krajišnike se Šepić “bori” iz svog 112 metara kvadratnih velikog, a 269.000 KM vrijednog stana u starom dijelu Sarajeva, u kojem živi sa svojom porodicom. To ga, međutim, nije spriječilo da uredno koristi naknadu za odvojeni život i posjete porodici, što potvrđuju podaci Centra civilnih inicijativa (CCI). Isti podaci pokazuju da je, primjera radi, Šepić u 2016. godini samo za plaće, topli obrok, paušal, odvojeni život i prijevoz naplatio najmanje 70.000 KM. Dnevnice za putovanja nećemo ubrajati, a u tom je segmentu Šepić apsolutni šampion Parlamentarne skupštine BiH.

Putuje svijetom, ali ko u Bosni nema

Šepić je doslovno shvatio poruku iz naziva “Pokreta za Evropu”, pa su, prema podacima za 11 mjeseci prošle godine, troškovi njegovih pokreta u Evropu i druge svjetske destinacije iznosili 34.074 KM, što ga smješta na uvjerljivo prvo mjesto liste parlamentaraca. Kakvu su korist njegovi Cazinjani, Krajišnici i svi građani BiH imali od desetaka putovanja u Maroko, Pariz, Strazbur, Atinu, Talin, Rejkjavik ili Toronto, a sve to samo u 2016. godini, nije poznato.

Ono što jeste poznato je da će njegov Cazin, zahvaljujući obaranju Zakona o akcizama, ostati bez 11 miliona KM namijenjenih za izgradnju zaobilaznice. Međutim, za Šepića je, očigledno, suprostavljanje stavovima rukovodstva SDA bilo važnije od saobraćajne infrastrukture regije koju predstavlja. Tu štetu, na Šepićevu žalost, ne mogu nadomjestiti deklarativni izljevi privrženosti interesima građana BiH.

U suštini cjelokupno Šepićevo političko djelovanje, gdje se prvenstveno borio za vlastitu poziciju i profit, može se svesti na onu rečenicu iz jučerašnjeg saopćenja Sadika Ahmetovića: Kadrovska politika je politika svih politika. Ovo su i jedan i drugi dobro savladali.

/faktor.ba

Related posts