Putovanja za parove: Ovo je sedam najromantičnijih evropskih destinacija

Evropa je kontinent pun mogućnosti za svakog ko je u potrazi za nečim posebnim, a ukoliko ste zaljubljeni, National geographic donosi listu evropskih gradova za koje mnogi tvrde da spadaju u najromantičnije:

Venecija

Iako poznata po masovnom turizmu i brojnim atrakcijama, Venecija je grad kome je romantika doslovno drugo ime. Gondola, brod ili pješačenje najbolji su način da doživite romantičnu Veneciju, grad smješten na 120 malih ostrva sa oko 400 mostova.

Rim

Sve što ima veze sa Italijom je romantično, a pored Venecije, Rim je odmah sljedeća destinacija za zaljubljene parove iz cijelog svijeta. I sami Rimljani često svoj grad nazivaju Gradom ljubavi, jer se riječ Roma (Rim) unazad čita amor (ljubav).

Pariz

Prva asocijacija na romantično putovanje za većinu ljudi je francuska prijestolnica Pariz. Gotovo u svako doba godine Grad svjetlosti je idealan za romantični vikend. Šetnja duž Sene, uza stepenice do bazilike Sacre-Coeur, pa onda potraga za antikvitetima na buvljaku i švrljanje po Montmartru završava se obično uživanjem u kafi i kroasanima u bašti nekog kafea.

Dublin

Dublin je vrlo interesantran grad za samce, ali ovaj irski biser će ipak oduševiti mlade parove (posebno one koji vole pivo). Jedan od najromantičnijih gradskih dijelova je svakako ulica Love Lane, koju krasi ulična umjetnost s motivima srca.

Prag

Gotički šarm glavnog grada Češke očarava njegove posjetioce, koji najviše uživaju u romantičnim zalascima sunca na Karlovom mostu. Praška katedrala i vrtovi ruža na brdu Petrov nezaobilazna su mjesta svih zaljubljenih parova.

Amsterdam

Gradovi sa kanalima se vrlo dobro rangiraju na spisku najromantičnijih mjesta. “Sjeverna Venecija”, kako još nazivaju glavni grad Holandije, osim kanala se može pohvaliti i uskim ulicama, prelijepom arhitekturom i posebnom atmosferom. Bilo da se par opredijeli za vožnju čamcem, iznajmljivanje bicikla ili vožnju tramvajem, romantika je zagarantovana.

Lisabon

Prijestolnica Portugala predstavlja savršenu destinaciju za zaljubljene parove – veličanstvena zdanja podignuta na nekoliko vijekova staroj kaldrmi, usporeni gradski ritam i uživanje u gostionicama na ušću rijeke Tejo.

Related posts