Putin: Moskva spremna da razvija nuklearne projekte u Bjelorusiji

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas u razgovoru sa bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom u Minsku da je njegova zemlja spremna da razvija nuklearne projekte u Bjelorusiji, kao i da prošire vojnu saradnju.

– Gradimo nuklearnu elektranu. Prvi blok radi, a zamjenjuje oko 4,5 milijardi kubnih metara gasa. Spremni smo da dalje razvijamo ovaj projekat, ali, po mom mišljenju, najvažnije je da stvaramo industriju, obučavamo nacionalne kadrove, razvijamo nauku na odgovarajući način – rekao je Putin, prenose RIA Novosti.

Kako je istakao, saradnja Rusije i Bjelorusije u vojno-tehničkoj sferi ne tiče se samo nabavke opreme, već i zajedničke saradnje dvije armije.

– Postoji pravac koji se odnosi na vojno-tehničku saradnju. To nisu samo međusobne isporuke oružja i tehnike, već što je izuzetno važno i zajednički rad, razvoj i saradnju u ovoj oblasti, uključujući i razvoj visokotehnološke industrije – rekao je Putin.

Ruski predsjednik je naveo da su razgvorali i o saradnji u kosmičkom sektoru i podsetio da su Rusija i Bjelorusija ranije najavile obuku bjeloruskog kosmonauta.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts