U novoj državnoj vlasti najviše rizikuje Osmorka, a SNSD i HDZ imaju najveću komociju

Nakon dogovora nove državne vlasti između stranaka Osmorke, SNSD-a i HDZ-a i podjele resora koja je u toku, na dnevni red stići će prvi testovi i pitanja koja će ocijeniti rad nove vlasti.

Trenutno na sceni gledamo jednu pozitivnu atmosferu između aktera nove državne vlasti. Jedni drugima šalju poruke ohrabrenja, uvažavanja te skupa najavljuju neki novi pristup, potpuno drugačiji od dosadašnjee prakse. Tako pojedini Milorada Dodika pa i Dragana Čovića već svrstavaju među kooperativne političare koji ne dižu tenzije.

Nije više Dodik ni ruska marioneta, niti se govori o njegovim posjetama Vladimiru Putinu u vrijeme agresije na Ukrajinu. I Čović je superkooperativan.

Sam čin potpisivanja sporazuma za državnu vlast je pozitivan signal s obzirom da je ova drava na vlast znala čekati i godinu i duže od izbora. Međutim, pitanje koje se nameće je kako će se Osmorka postaviti naspram zahtjeva i prioriteta koje na stol stavljaju SNSD i HDZ.

Dvije spomenute stranke se nalaze u mnogo komotnijoj poziciji jer mogu diktirati procese, a Osmorku kod prvog problema uslovljavati pozicijom u vlasti. SNSD, HDZ i SDA su dugo zajedno činili državnu vlast i činili bi je vjerovatno i sada da Osmorka nije formirala svoju koaliciju. I upravo ta podijeljenost stranaka koje imaju sjedište u Sarajevu daje ključnu prednost Dodiku i Čoviću za kontrolisanje političkog ritma.

Osmorka će stoga biti pod većom lupom i pritiskom prije svega zbog samonametnutog pritiska da se dokažu kao kooperativniji u odnosu na SDA, kao grupacija koja donosi rezultate i koja ne želi blokirati. Upravo u tom fokusu se krije i najveće iskušenje za Osmkorku.

Šta će se desiti ako i kada eventualno Osmorka ne pristane odmah na tri Dodikova zahtjeva (istočna gasna konekcija, hidroelektrana Buk Bijela na Drini i aerodrom Trebinje)? Šta će se desiti ako Osmorka stane na put SNSD-u u glatkom ostvarenju Dodikovih zahtjeva?

Šta će se desiti ako Osmorka ne pristane na izmjene izbornog zakona na način kako je to zamislio HDZ? To su pitanja koja potencijalno mogu biti teret Osmorci, a SNSD-u i HDZ-u mogu biti predmet ucjene, jer ih sa druge strane čeka SDA koja ne odustaje od vlasti.

Svakako i SDA u vlasti sa Dodikom i Čovićem ima istu situaciju pred sobom, što ponovo na površinu izbacuje komotnost položaja pobjedničke stranke iz RS-a i HDZ-a u nametanju ritma političkih procesa.

Izvor: Klix.ba

Related posts