Puigdemont nije proglasio nezavisnost Katalonije: Tražit ćemo rješenje u pregovorima

Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont obratio se Parlamentu, po prvi put nakon referenduma u kojem je većina Katalonaca podržala nezavisnost. Rekao je da želi pratiti volju naroda, ali će dati priliku pregovorima Madrida i Barselone “jer želimo razumni dijalog, posredovanje s španskom državom”.

– Došao sam na vlastiti zahtjev da analiziram političke posljedice onoga što se dogodilo 1. oktobra – rekao je na početku Puigdemont.

– Danas, ovdje, stojim ispred Katalonije i svijeta. Živimo u historijskom trenutku. Španija nas je htjela učiniti malom, ali Katalonija je europska. Neću prijetiti, trenutak je ozbiljan. Moramo preuzeti odgovornosti. Svi smo mi jedan narod, ali ima stvari oko kojih se ne slažemo. Ne slažemo se oko svega, ali razumijemo da moramo poštivati mir i demokratiju, ljude koji razmišljaju drugačije od nas. Moramo imati dijalog – dodao je.

Puigdemont je osudio policijsku brutalnost i nasilje za vrijeme referenduma.

– Nikad to nećemo zaboraviti. To što je država napravila zabrinulo je Katalonce, ima mnogo onih koji su i danas preplašeni. Onoga što se dogodilo, i onoga što će se dogoditi. Već sada neke korporacije govore o selidbi iz Katalonije. To ne bi imalo velik učinak na našu ekonomiju, ali silan novac koji šaljemo u Madrid – to već ima učinak. Želim smiriti sve uznemirene. Katalonska vlada će i dalje zastupati toleranciju i poštovanje spram drugih, to je moja odgovornost kao predsjednika – rekao je.

– Nastavljamo stavljati naglasak na pregovore. Mi nismo lopovi, nismo luđaci, ne organiziramo državni udar – mi smo obični ljudi koji traže pravo glasa. Nemamo ništa protiv Španije, naprotiv, želimo unaprijediti odnose. Sada su odnosi u krizi. Osvojili smo pravo na referendumu da budemo nezavisna država i da nas se sluša. A to želimo! Da nas se poštuje i da nas se čuje – rekao je i dodao kako bi se idućih nekoliko dana situacija između Katalonije i Španije mogla mirno riješiti ako će obje strane imati razumijevanja.

Kazao je da pozdravlja pozive na dijalog, “a bilo ih je mnogo u proteklim danima”.

-Predlažemo da se suspendira učinak proglašenja nezavisnosti kako bi se radilo da se u praksi provedu rezultati referenduma. Danas činimo gestu odgovornosti zbog nastavka dijaloga – rekao je Puigdemont.

Related posts