Prvog dana škole štrajk upozorenja u osnovnim školama u Unsko-sanskom kantonu

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja USK donio je danas odluku o organizovanju i održavanju štrajka upozorenja u svim ustanovama predškolskog i osnovnog obrazovanja i odgoja na području USK, potvrdila je za Klix.ba Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata.

Štrajk upozorenja održat će se prvog dana nove školske godine, odnosno u ponedjeljak 4. septembra, u trajanju od 60 minuta.

Kao razloge za štrajk u Sindikatu navode neispunjavanje tačaka iz Sporazuma potpisanog 21. juna ove godine sa Vladom USK, odnosno činjenice da nije potpisan granski kolektivni ugovor, nije sustignuta zaostala plaća, kao i kršenje dogovora iz Sporazuma vezanog za isplatu naknade za prijevoz te kašnjenje u isplati naknada za slučajeve teške bolesti i invalidnosti zaposlenika.

Pored toga, u Sindikatu ističu da i dalje nije postignut dogovor oko visine osnovice i koeficijenata za isplatu plaća i naknada koje nemaju karakter plaća za radnike u predškolskom i osnovnom obrazovanju i odgoju USK.

Tvrde i da se krši Pravilnik o tehnološkom višku neobjavljivanjem liste tehnološkog viška u predviđenom zakonskom roku, neobjavljivanjem liste potreba u predviđenom zakonskom roku, nepoduzimanjem nikakvih mjera Ministarstva obrazovanja protiv pojedinih direktora koji ne dostavljaju podatke tehnološkog viška i potreba ili skrivaju iste, te neblagovremeno raspisivanje konkursa za prijem u radni odnos.

Navode i da se i dalje vrši prijem radnika u radni odnos bez konkursa, imenovanje školskih odbora na nezakonit način, dok se sudske presude po svim osnovama ne izvršavaju.

Štrajkački odbor sindikata je pozvao Vladu USK na intenzivne pregovore.

Related posts