Protest ispred Suda BiH: "Oni neće da znaju ko je granatirao Goražde i držao građane u okruženju"

Kako je poručio, u ime svih udruženja, branitelja i žrtava koji podržavaju to okupljanje, predsjednik Fondacije ‘Istina za Goražde‘ Kasim Brdar neće odustati od borbe za istinu i pravdu

Fondacija Istina za Goražde formalni je organizator protesta koji su održani ispred zgrade Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu protiv, kako je istaknuto, progona branitelja Bosne i Hercegovine, pripadnika Armije Republike BiH i MUP-a RBiH. Osim njih na tom mjestu okupili su se i predstavnici drugih udruženja, branitelja i žrtva ali i ostali građani, koji su ih na taj način podržali.

Kako je istaknuto na protestima, cilj je borba za istinu i pravdu. Među okupljenima su bili šehidske porodice i porodice poginuli boraca, demobilisani borci, ratni vojni invalidi, roditelji ubijene djece, žene silovane u ratu, dobitnici najvećih ratnih priznanja, veterani Patriotske lige, civilne žrtve rata, logoraši, veterani policije. Svi oni, kako je rečeno, žele i traže samo jedno, istinu i pravdu.

Kako je poručio, u ime svih udruženja, branitelja i žrtava koji podržavaju to okupljanje, predsjednik Fondacije ‘Istina za Goražde‘ Kasim Brdar neće odustati od borbe za istinu i pravdu.

– Nažalost, nakon više od 30 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini, moramo stati iza naših branitelja koji su meta, ne tužilaštava iz Beograda, nego Tužilaštva BiH iz Sarajeva. Posljednji slučaj, kap koja je prelila čašu, je podizanje optužnice protiv 13 pripadnika Armije RBiH koji su branili Podrinje i Goražde, a optuženi su za najteža djela, čak i genocid nad Srbima, naglasio je.

Kako je naglasio, tužioce Tužilaštva BiH ne zanima 1.336 dana opsade Goražda.

Izvor: Oslobođenje.ba

Related posts