Prosinečki: Fokusirani na Finsku, o Italiji tek kasnije

Fudbalska reprezentacija BiH počela je danas da se okuplja na Ilidži pred junske kvalifikacije protiv Finske i Italije.

Selektor Robert Prosinečki rekao je na okupljanju da u nogometu nikada nema garancije i da ne možete biti 100% sigurni, ali da je Finska najvažnija utakmica za reprezentaciju u ovom trenutku i da je ekipa fokusirana na to.

– Realistično nema ništa. U nogometu nema garancije, ni kada si 100% siguran. Dođe uvijek do problema. Ja sam optimist. Nama je ključ prva utakmica, fokusiraćemo se samo na to, samo pričati o tome, i niti jednog trenutka nam u zamisli neće biti u Italiji. Finska nam je najvažniji dio za Evropsko prvenstvo, a onda ćemo poslije lako razmišljati šta ćemo sa Italijom. Bolja smo ekipa od njih i mi imamo ekipu koja se ne bi trebala plašiti njih. I ne samo njih. vjerujem u ovo što imamo. Sigurno da ima tu stvari koje bi se trebale promijeniti, ali zadovoljan sam od kako sam ovdje izbornik. Igrači daju maksimum, i onda dolaze rezultati. Tako će biti i protiv Finske, a onda Italija slijedi, gdje bismo puno lakše otišli sa tri boda, rekao je Prosinečki.

Osvrnuo se Prosinečki još jednom i na utakmicu sa Grčkom.

– Sigurno da su bile dobre stvari i da je bilo loših. Ne sjećam se da je reprezentacija nekada igrala kao to prvo poluvrijeme protiv Grčke. analizirali smo. Sigurno da će biti promjena, možda čak i u igračkim. Sve u svemu, vrlo je teško da se u tako kratkom vremenu nešto može napraviti. Pokušaćemo poboljšati neke stvari od Grčke. Bilo je izvanrednih stvari u prvom poluvremenu, a onda drugo poluvrijeme smo pali, i taktički, čak smo se vratili. Radićemo da to poboljšamo. Imamo kvalitet i možemo. Imamo sedam dana. Teško je raditi analize, imaš jednu utakmicu, pa za dva dana drugu. Kratko je vremena da bi se moglo puno ispraviti. Sada ćemo imati vremena za sve to, za analizu prethodne dvije utakmice i za ovo što nam slijedi.

Edin Džeko neće danas doći na okupljanje, a kasniće i Miralem Pjanić.

– Džeko je dobio slobodan dan jer ima nešto za završit. Nadam se da će završiti i da budemo svi zadovoljni. Dolazi sutra u 13. Pjanić je dobio jer igra tek onu drugu utakmicu, tako da će doći 3. sa nama. Ići će u Finsku, sve isto. Biće sa nama, ali dobio je tri dana duže.

Sa pobjedom u Tampereu, reprezentacija bi napravila veliki korak ka Evropskom prvenstvu, smatra Prosinečki

– Nama je svaki meč bitan. U svaku ćemo utakmicu ući maksimalno. Zato sam i dao doznanja da nam je samo važna i sigurno je da će odrediti tok kvalifikacija. Ima još jako puno utakmica, jako puno bodova, ali sa pobjedom u Finskoj mi počinjemo razmišljati o ozbiljnijim stvarima. ja vjerujem u to. Sigurno da se radi o kvalitetnoj ekipi, koja ima igrače po kvalitetnim ligama. Tipično borbena ekipa, dobro stoje na terenu, rade dobar pritisak. Sigurno, niti malo lagana utakmica, ali daćemo sve od sebe.

Prosinečki ističe i da ima zamjenu za Pjanića.

– Pjanić je sigurno bitna karika, jedna od najbitnijih. Pogotovo, od kako smo mu promijenili poziciju i mislim da puno bolje igra nego što je igrao. Imamo igrača koji će igrati umjesto njega. Vidjećemo kroz ovaj period koji ćemo raditi, vidjećemo kakvi će igrači doći, imali su problema i Cimirot i Gojak, ali sve ćemo vidjeti. I ja vjerujem da će oni to dobro odraditi.

Related posts