Profesor i naučnik sa Cambridgea misli da je upravo otkrio vanzemaljski život

James Webb svemirski teleskop, koji je u vlasništvu NASA-e i dizajniran za provođenje infracrvene astronomije, trenutno posmatra spomenutu planetu

Skromni profesor uskoro bi mogao postati jedna od najpoznatijih osoba na planeti. Nikku Madhusudhan, profesor astrofizike i egzoplanetarne nauke na Univerzitetu u Cambridgeu, vjeruje da je otkrio vanzemaljski život na egzoplaneti udaljenoj 120 svjetlosnih godina od Zemlje.

U intervjuu s Tomom Swarbrickom na LBC-u, akademik je otkrio da su šanse da na dalekoj planeti postoji život ‘50/50‘.

James Webb svemirski teleskop, koji je u vlasništvu NASA-e i dizajniran za provođenje infracrvene astronomije, trenutno posmatra spomenutu planetu.

Prema Madhusudhanu, analiza će trajati nekoliko mjeseci, ali su preliminarni pokazatelji sugerirali da bi otkriće moglo biti “potencijalno revolucionarno”.

Ovo otkriće slijedi nakon što je prošle godine otkriven ugljendioksid na planeti tokom skeniranja.

U julu 2022. godine, visokoresolucijski i visokosenzitivni instrument otkrio je El Gordo, galaktički klaster koji je postojao 6.2 milijardi godina nakon Velikog praska i nalazi se otprilike 7.3 milijarde svjetlosnih godina udaljen od Zemlje.

Ključni trenutak istraživanja profesora Madhusudhana nastupio je kada je otkrio postojanje gasa dimetil sulfida na planeti, koji je organski sumporni spoj koji se proizvodi samo prisustvom života.

Kako profesor objašnjava: “Plin se uglavnom nalazi u oceanima Zemlje i poznat je kao robustni biomarker ako se detektira u planetarnim okolinama.”

Drugim riječima, prisustvo ovog gasa na ovoj planeti sugerira postojanje života i mogućnost postojanja barem jednog okeana ispod njegove atmosfere.

Govoreći o trenutku kada je otkrio ovo, profesor Madhusudhan je rekao: “Potraga za biomarkerima drugdje je duboka aktivnost, jer su posljedice za društvo ogromne. Čak i ako otkrijemo molekul, moramo biti sigurni da je tamo i da potiče od života na drugoj planeti.”

Nastavio je: “Mogu se dogoditi mnogi lažni pozitivi, ali mogućnost da je tamo ima ogromne posljedice, jer je potraga za životom drugdje bila jedna od najdužih potraga u historiji čovječanstva. Ako je ovo trenutak kada će napokon doći, to je važan događaj i ne shvaćamo ga olako.”

Oduševljeni naučnik također je spomenuo da nije mogao spavati tjedan dana nakon što je otkrio.

Na NASA-inoj web stranici, ljubitelji svemira i oni čiji je interes probuđen otkrićem profesora Madhusudhana mogu virtualno obići James Webb svemirski teleskop i pregledati listu slika već otkrivenih stvari pomoću inteligentnog uređaja.

Procjenjuje se da je planeta u pitanju oko dva i po puta veća od Zemlje.

Prema kraju intervjua, Swarbrick kaže profesoru “Uskoro biste mogli postati najpoznatija osoba na svijetu”, na što on odgovara: “Samo želim pronaći istinu i ostaviti to tako.”

Izvor: Oslobođnje.ba

Related posts