Problemi u A-SDA: Kurić ponudio ostavku, Habibović u centru skandala

Nakon što je Hajrudin Halilović iskazao nezadovoljstvo svojim statusom u A-SDA, i to nedolaskom na sjednicu Skupštine na kojoj aktuelna većina nije uspjela usvojiti dnevni red, ova stranka se opet našla u problemima zbog nezadovoljnog stranačkog kadra. Ismet Kurić, predsjednik Gradske organizacije A-SDA Bihać, pismenim putem je Nerminu Ogreševiću i Jasminu Emriću ponudio ostavku zbog odnosa vrha stranke spram organizacije kojom predsjedava. Kurić u svom pismenom obraćanju navodi kako je kolektiv GO A-SDA Bihać marljivo radio kako bi se osigurao a na kraju i ostvario dobar izborni rezultat, što nije prepoznato u Kantonalnom odboru stranke koji bihaćkom kadru nije dao niti jednu važnu funkciju…

Mjesecima nakon izbora, unutar A-SDA nešto ne štima. Politička organizacija koja je ulaskom u koaliciju sa SDP-om, SBB-om i Nezavisnim blokom formirala većinu u Skupštini Unsko-sanskog kantona našla se u unutarstranačkim problemima prouzrokovanim kadroviranjem i marginalizacijom pojedinih regionalnih odbora. Nakon što je Hajrudin Halilović otkazao poslušnost Nerminu Ogreševiću i svoju stranku ostavio na cjedilu na sjednici Skupštine kada nije usvojen niti dnevni red, nezadovoljstvo je iskazao i predsjednik GO A-SDA Bihać – Ismet Kurić. Nakon što je objavljena konačna lista delegata za Dom naroad Parlamenta FBiH ispred Skupštine USK, on se odlučio pismenim putem obratiti predsjedniku stranke i predsjedniku Kantonalnog odbora.

Ali, Kurić i Halilović zasad nisu jedini problem Nerminu Ogreševiću. Istaknuti član A-SDA iz Sanskog Mosta, i kandidat na prethodnim izborima – Šemsudin Habibović, našao se u centru skandala oko kupovine diploma na privatnoj školskoj ustanovi kojom rukovodi njegova supruga. Novinari magazina Žurnal nedavno su objavili istraživačku priču kojom su dokazali da se diploma srednje medicinske škole može kupiti, a potom i dobiti za manje od tri sedmice. Diplomu koju su kupili u toj školskoj ustanovi potpisao je upravo Habibović. Međutim, do današnjeg dana, niko iz vrha A-SDA se nije oglasio po ovom pitanju, iako dokazi nedvojbeno otkrivaju da je Habibović direktno uključen u nezakonite radnje.

Zbog ovog slučaja uključilo se i Kantonalno tužilaštvo koje je odlučilo sprovesti istragu, pa je i MUP-u USK naređeno izuzimanje dokumentacije iz škole “Multilingua” koja je u vlasništvu Habibovićeve supruge.

Interesantno, A-SDA se do danas nije ogradila od Habibovića, a takvu praksu su imali i u ranijim “skandaloznim” slučajevima u kojima su ostali nijemi na nezakonite ili nemoralne radnje njihovih članova.

Izvor: krajina.ba

 

Related posts