Problemi sa migrantima se gomilaju: Može li BiH uopšte zatvoriti svoje granice?

Na takozvanoj Balkanskoj ruti gomilaju se problemi sa migrantima – nedostaje hrane, a rastu i sigurnosni rizici.

Lokalne vlasti u Krajini već sedmicama upozoravaju na tešku situaciju u ovoj regiji te nedostatak pomoći i podrške državnih organa.

U Bihaću i Velikoj Kladuši trenutno se nalaze hiljade migranata, a u proteklim sedmicama zabilježeni su brojni incidenti među kojima je i upotreba hladnog oružja u tuči koja je izbila među migrantima.

„Situacija u Velikoj Kladuši je grozna. Nadam se da će nam lokalne vlasti dozvoliti da koristimo Agrokomercove prostorije. To bi bio otvoreni centar u koji bi došli i socijalni radnici sa hranom i obezbjeđenjem. Jedino tako bi situacija mogla biti pod kontrolom. Hitno su potrebni ovi potezi lokalnih vlasti“, rekao je Peter Van der Auweraert, predstavnik Međunarodne organizacije za migracije u BiH.

Pojedini bosanskohercegovački zvaničnici nedavno su istakli kako BiH treba angažovati svoje Oružane snage i poslati vojnike na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom, u nastojanju da potpuno zaustave priliv migranata. No, humanitarci na terenu su skeptični.

„To je praktično nemoguće“, naveo je Van der Auweraert.

Preko Turske, Grčke, Albanije i Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu je od početka godine ušlo 9.000 migranata, što je 10 puta više nego u 2017. godini.

Dodatni problem predstavlja činjenica da je Hrvatska pojačala granične kontrole u pokušaju da spriječi ulazak migranata u Evropsku uniju. U nekoliko navrata migranti su prijavili da su hrvatski graničnici nad njima primjenjivali nepotrebnu fizičku silu.

Više stotina migranata u Krajini trenutno živi na poljima pod otvorenim nebom, u blizini granice sa Hrvatskom, izvijestio je novinar Irish Timesa Daniel McLaughlin.

„Ljetne vrućine predstavljaju dodatni problem, ali i poplave na pojedinim mjestima budući da se kišnica miješa sa vodom iz kanalizacije“, naveo je McLaughlin.

On dodaje da je migrantska kriza u BiH danas samo još jedno sredstvo u predizbornoj kampanji koja je već počela.

„Političke partije se međusobno optužuju za ovaj problem, a predsjednik RS-a Milorad Dodik čak je rekao da RS neće primiti migrante, čiji je dolazak u BiH za njega velika zavjera i pokušaj da se poveća broj muslimana u BiH“, naveo je McLaughlin.

fokus.ba

Related posts