Priznavanje diplome u Njemačkoj

Priznavanje diplome u Njemackoj je proces koji vam daje prednost na tržištu rada i veće plaće. Postupak priznavanja diploma zavisi u biti je sličan za sve struke. Priznavanje diploma u Njemačkoj pokušaćemo vam objsniti u našem članku ispod.

Priznavanje diplome u Njemackoj – postupak

Zahtjev za pokretanje postupka priznavanje diplome u Njemackoj možete uputiti već prije Vašeg ulaska u zemlju – neovisno o Vašem državljanstvu ili dozvoli boravka.

Informacije o službama nadležnim za pojedina zanimanja možete pronaći na internet stranici (www.anerkennung-in-deutschland.de) ili dobiti putem telefona (+49 30-1815-1111). U svakom slucaju preporucujemo telefonski poziv jer cete prije doci do potrebnih informacija.

Vrlo bitno da se prvo informisete pa tek onda da pokrenete postupak priznavanja. Za pomoć našeg tima sa stranice savjeti.de – pošaljite nam upit putem polja “kontakt” ili na email savjetiblog@gmail.com.

Dakle, poziv na gore navedni broj telefona je prvi korak. Tu mozete postaviti sva pitanja vezana za vas proces priznavanja diplome. Mozete koristiti njemacki ili engleski jezik. Takodjer na ex Yu jezicima mozete pisati nama u redakciju na gore navedeni email.

Potrebni dokumenti za priznavanje diplome

Koji dokumenti će biti potrebni, zavisi od diplome koju šaljete na priznavanje. U svakom slučaju potrebni su:

 • diploma – prevedna kod sudskog tumača u EU
 • životopis – napisan na njemačkom jeziku
 • dokaz o poznavanju jezika – npr za kuhara u nekim pokrajina nije potreban, dok u nekim traze A1 ili A2. Te informacije ćete dobiti nakon sto posaljete upita nama ili nekom od ureda za proznavanje diploma
 • Ispis ocjena (ects bodovi ili index) – često se traži nešto od toga, ili
 • popis predmeta koje ste polagali – često se traž

Dokumenti koji se ponekad traže:

 • ugovor o radu iz vaše zemlje – služi kao dokaz da imate radno iskustvo u struci
 • portfolio – kod nekih struka (npr arhitektura)
 • Dokaz o dodanom usavršavanju (dodatni kursevi, radionice, projekti nakon dilomiranja)

Bitna pitanja i vezi priznavanja diplome u Njemackoj

 • koliko košta priznavanje diplome u Njemačkoj: od 100 do 660 eura, zavisno od pokrajine do pokrajine i od zanimanja.
 • Da li je potreban certifikat o poznavanju jezika
 • Koja ustanova je nadlezna za priznavanje vase diplome: Zavisi od pokrajine do pokrajine
 • Vrijeme procesa priznavanja diplome: od 1 mjeseca do 3 mjeseca
 • Koji su dokumenti potrebni i da li trebate unaprijed prevesti dokumenta?
 • ODGOVORE na ova pitanja dobit cete kada pozovote gore navedeni broj telefona ili se obratite nama na nasu email stranicu

Daljni postupak

Pri zahtjevu za vizu po zakonu iz marta 2020, svi podnositelji moraju imati priznatu diplomu u Njemačkoj (završen proces priznavanja). Bez toga ne možete dobiti vizu!

Ukoliko se ne utvrde nikakve bitne razlike između Vaše kvalifikacije i istovjetne njemačke svjedodžbe za dotično zanimanje, izdat će Vam se potvrda o potpunoj jednakovrijednosti ili – u slučaju da ispunjavate i ostale preduvjete – radna dozvola.

Na taj ćete način moći obavljati svoje zanimanje kao da imate njemačku svjedodžbu o stečenom zvanju. Ako se tijekom postupka ustanove bitne razlike između Vaše kvalifikacije i njemačke svjedodžbe o završnom ispitu,

kod nereguliranih ćete zanimanja dobiti potvrdu u kojoj će dotične razlike biti jasno opisane. S tom se potvrdom možete prijaviti direktno kod poslodavaca ili odabrati neku od individualno prikladnih daljnjih izobrazbi.

Kod reguliranih profesija bit ćete u mogućnosti izjednačiti razlike. Ovisno o zanimanju, morat ćete sudjelovati na tečaju usklađivanja ili na stručnom ispitu.

Moram li znati njemački?

Ukoliko želite raditi u Njemačkoj, važno je savladati njemački jezik. Znanje jezika se može zahtijevati, ako je ono nužno za obavljanje posla. Ovo posebice vrijedi za neke od reguliranih zanimanja, primjerice za liječnike, učitelje ili stručna z animanja u zdravstvu. Podnositelj(ica) zahtjeva za ovu vrstu zanimanja dobiva radnu dozvolu samo ukoliko posjeduje potrebno znanje njemačkog jezika.

Lista priznatih i ne priznatih diploma iz BiH

Na stranici „Anabin“ nalazi se lista sa spiskom srednjih škola i fakulteta, na kojoj su jasno istaknute oznake koje diplome se priznaju, a koje ne.

Oznaka H+ predstavlja da su taj fakultet ili školu priznali Nijemci, dok H- označava da bh. građani s tim završenim fakultetom ili školom ni ne pokušavaju aplicirati za Njemačku.

Ako je pored imena škole ili fakulteta H-, preporučujemo da se i ne pokušava s diplomom te obrazovne ustanove aplicirati za posao u Njemačkoj.

Primjera radi, minus su zaradili Hotelski i turistički fakultet u Laktašima, Univerzitet za medicinske struke u Mostaru, Viša poslovna škola u Tuzli, kao i Srednja škola za spoljnu trgovinu.

Postoji i znak H+/-, što znači da, možda, vrijedi pokušati. Bitno je istaknuti da ne znači da priznavanje fakulteta znači i automatsko priznavanje diplome.

Internacionalni univerzitet u Travniku i Goraždu te Burch Univerzitet u Sarajevu, prema ocjeni njemačkih stručnjaka, dobili su H+/-, što znači da šansa za prihvatanje aplikacije možda i postoji.

Cijeli SPISAK priznatih i ne priznatih diploma iz pogledaj OVDJE i zatim klik na “suchen”. Tu možete odabrati zemlju i grad u kojem ste stekli diplomu,

Samostalna djelatnost – samozapošljavanje 

Pod pojmom samozapošljavanje podrazumijeva se ostvarivanje profesionalne samostalne djelatnosti. U gospodarskom smislu to je osnivanje firme, obrta, odnosno obavljanje slobodnog zanimanja. Svatko tko pokreće samostalnu djelatnost mora se pozabaviti sa sljedećim temama kao što su pravni oblik, porez i stvaranje pričuve, osiguranja, pravna regulacija i ugovori, marketinška djelatnost i sl.

Izvor: savjeti.de

Related posts