Privrednici iz Zenice sve češće sele u Kakanj i pokreću biznis, dozvole dobiju za dva dana

Dok manje sredine velikim koracima koračaju naprijed, velike tapkaju u mjestu i ne rade ništa konkretno kako bi poboljšale poslovni ambijent za privatnike koji odlaze. Općina Kakanj jedna je od manjih sredina kojoj su privrednici i stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta na prvom mjestu.
Dok u nekim većim gradskim centrima u Bosni i Hercegovini za pokretanje djelatnosti na dozvole trebate čekati po nekoliko sedmica ili čak mjeseci, privrednici u Kaknju potrebne dozvole dobiju za dva dana. Ključ uspjeha takvog funkcionisanja i poželjnog poslovnog ambijenta za privrednike je spremnost institucija i volja da se privrednicima olakša otvaranje djelatnosti.

U razgovoru za Klix.ba pomoćnik načelnika u Službi za privredu, urbanizam i zaštitu okoliša u Općini Kakanj Mirza Fazlić govori kako su cijena zemljišta i susretljivost do otvorenja djelatnosti ključ uspjeha privrede u Kaknju.

“Veliki gradovi kao što je Zenica imaju i velike prihode na rentama i uređenjima gradskog građevinskog zemljišta jer se nalaze na atraktivnim lokacijama za život i gradnju. Kaknju taj prihod ne igra značajnu ulogu, ali to nije zanemariva cijena. Kvadrat rente u Zenici iznos 70-80 KM, a u Kaknju 11,20 KM i mi rentu i uređenje gradskog građevinskog zemljišta, nakon što firma pokrene proizvodnju, vraćamo kao poticaj i u svim kalkulacijama cijena izađe oko 1 KM po kvadratu”, govori Fazlić.

Pojašnjava kako su za stvaranje povoljnog ambijenta za privrednike vrlo korisne sigurnost i susretljivost.

“Privrednici pošalju zahtjev za sastanak u ponedjeljak, u srijedu se održi, a u četvrtak imaju sve potrebne informacije o zemljištu i uslovima koje je potrebno da ispune. Na internet stranici postoji obrazac koji privredni subjekt ispuni i pošalje, a onda ga mi lično upućujemo koju dokumentaciju je potrebno pribaviti. Ukoliko ima poteškoća, uvijek je tu neko iz našeg tima za otklanjanje administrativnih barijera, da pomogne i olakša čitav proces. Nakon prikupljene dokumentacije, za samo nekoliko sati izdaje se rješenje”, pojašnjava Fazlić u razgovoru za Klix.ba.

Broj otvorenih radnih mjesta sigurno bi bio veći ukoliko bi se smanjili iznosi rente te riječi načelnika i gradonačelnika pretvorile u djela.

Predstavnici tvornice namještaja Boha iz Zenice nedavno su bili u posjeti Kaknju gdje su se sastali s načelnikom Nerminom Mandrom i trenutno razmatraju preseljenje svojih pogona iz Zenice u Kakanj. Želja im je otvorenje novih radnih mjesta, ali i povoljnije poslovanje i bolji poslovni ambijent.

U razgovoru za Klix.ba direktor ove firme Harun Begagić je kazao kako je administracija u Zenici spora, dok su ih u Kaknju načelnik i predstavnici nadležne službe dočekali kao Baracka Obamu.

“U Zenici je sve sporo, administracija je zbunjena, dok u Kaknju, Tešnju i Vitezu imate drugu situaciju i pristup. U Kaknju su nas dočekali kao Baracka Obamu i zaista smo svi bili iznenađeni gostoprimstvom. U svoj ovoj priči nije bitna samo Boha, bitan je ambijent jer su nam se javile desetine firmi i ljudi koje znam i imaju iste probleme. Ukoliko bi se smanjile rente u Zenici i cijena zemlje u industrijskoj zoni, za mjesec bi se u Zenici zaposlilo 500 ljudi”, pojasnio je Begagić.

Osim što su im pružili prihvatljive cijene rente i svu potrebnu uslugu prilikom registracije djelatnosti, načelnik Kaknja Nermin Mandra obećao je i za svakog zaposlenog radnika šest mjeseci uplate osiguranja.

“Mi smo dali garant da ćemo odmah zaposliti 20 ljudi. Bosna i Hercegovina može biti pozitivna priča i nevjerovatno je da jedan gradonačelnik u Americi vodi grad od nekoliko miliona ljudi, a kod nas u gradskim upravama imamo toliko uposlenih koji ne mogu raditi za 100.000 ljudi. Krivac nije ni gradonačelnik, niti neka stranka, kriv je sistem koji treba mijenjati”, pojašnjava Begagić.

Na narednim sjednicama Gradskog vijeća Zenice raspravljat će se o tematici i problemima privrednika koji spas i uspješnost poslovanja pronalaze u drugim, manjim, sredinama, a sve s ciljem zadržavanja privrednika i širenja povoljnijeg poslovnog okruženja.

Related posts