Preminuo legendarni glumac Ljubiša Samardžić

Legendarni glumac Ljubiša Samardžić preminuo je sinoć u 81. godini.

Samardžić je u decembru prošle godine imao tešku operaciju mozga, a njegovo zdravstveno stanje posljednjih nekoliko dana bilo je izuzetno loše.

U decembru kada je Ljubiša bio na operaciji, ljekari su imali optimistične prognoze, piše Kurir. Međutim, njegovo stanje se pogoršalo zbog hronične leukemije od koje je bolovao duže vrijeme.

Ljubiša Samardžić je rođen 19. novembra 1936. godine u Skoplju u porodici rudara. Postao je istaknuto ime u jugoslovenskoj kinematografiji. Talenat ga je predodredio za velike uspjehe, a posebnost koju je nosio u sebi učinila ga je legendom. Bio je oženjen Mirjanom, sa kojom je bio 50 godina u braku.

Samardžić je studirao pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Debitovao je na filmu 1961. godine, gdje je igrao u ostvarenju Igre na skelama.

Veoma brzo je stekao popularnost širom bivše Jugoslavije. Igrao je u brojnim filmovima, kao što su Bitka na Neretvi (Novak), Valter brani Sarajevo (Zis), Bombaši (Kovač), Sutjeska (Stanojko), Ljubavni život Budimira Trajkovića (Vojislav Voja Trajković)…

Njegova možda i najprepoznatljiva uloga jeste ona kada je glumio Borivoja Šurdilovića Šurdu u seriji Vruć vjetar.

Related posts