Korona je fatalna za filmsku industriju: Bh. glumcima limitirane šanse za uspjeh, propali brojni projekti

Više je nego evidentno da su pojavom koronavirusa, pored turističkih radnika, najviše stradali kulturni radnici, kako u BiH, tako i u regionu. Mada filmska industrija u našoj zemlji nikad nije bila na zavidnom nivou, problem s kojim se suočava proteklih mjeseci, u jeku pandemije, mogao bi biti fatalan za bh. umjetnike.

Tome svjedoči i podatak koji je na svojom Facebook profilu javno iznijela Anila Gajević, direktorica Casting i talent agencije Zona, koja zastupa glumce iz BiH, ali i zemalja regiona.

“Državo BiH, hvala ti što nam i dalje ugrožavaš poslove i što si mi eliminisala glumce s bh. pasošem iz jedne krasne strane produkcije. Za razliku od hrvatskih, srpskih i crnogorskih glumaca, bh. glumcima je šansa da budu dio te priče oduzeta”, poručila je Gajević na Facebooku.

Novi film na kojem je Gajević željela angažovati bh. glumce počinje se snimati 16. jula u Rumuniji, međutim, s obzirom na situaciju u vezi s koronavirusom, glumcima iz naše zemlje “ruke su svezane”, jer u Rumuniju mogu ući samo oni koji imaju boravišnu dozvolu.

“Našim glumcima su limitirane šanse, ne možemo predložiti nijednog bh. glumca za novi projekt, jer ne mogu prijeći granicu. Riječ je o jednom velikom projektu u Rumuniji i niko od naših glumaca ne može na kasting, možemo predložiti samo glumce iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, jer bh. građani nemaju nikakav pravni osnov da uđu”, pojasnila je Gajević.

Svoje iskustvo podijelio je i Muris Beglerbegović iz produkcijske kuće “Gotiva” kojem je zbog situacije u vezi s koronavirusom također propalo nekoliko projekata.

“Nažalost, nije samo glumcima uskraćen posao, i nama iz produkcije je ugrožen posao. Ja sam ove godine planirao dva filma, jedan dio njih bi se snimao van BiH, ali sve je prolongirano, da ne kažem otkazano”, kazao je Beglerbegović.

Neki od naših sagovornika “pokucali” su na vrata Ministarstva vanjskih poslova BiH, ali pojašnjenje je bilo da, konkretno kada je riječ o Rumuniji, bh. građani ne mogu ući bez boravišne dozvole te da nemaju pravni osnov za ulazak u zemlju.

U boljoj poziciji nije ni Amra Bakšić-Čamo, urednica i producentica Pro.ba, film, video i TV produkcije Centra za savremenu umjetnost Sarajevo, kojoj su ove godine zbog novih projekata trebale doći strane produkcije. Ali samo trebale… Od toga na kraju nije bilo ništa. I niko ništa ne čini u vezi s tim.

“Imala sam nekoliko koprodukcija i stranih projekata i sve je propalo, mnogi su sami odustali, jer će se radije odlučiti da rade u nekoj zemlji EU nego u BiH. Ovo mi je prvi put u dvadeset godina, koliko se bavim ovim poslom, da od januara do jula nisam imala nijedan snimajući dan. To ilustruje, ne samo moju situaciju, nego poteže i pitanje šta je s ljudima koji su slobodnjaci i koji se bave tim poslom, šta je sa snimateljima, rasvjetom…”, pita se Bakšić-Čamo.

Najveći problem je, smatra, u tome što je filmska industrija iz naše zemlje bila već daleko iza ostalih u regiji.

“Ovo nije 2008. godina, gdje je došlo do razvoja pa do stagnacije, mi smo u stagnaciji došli u stanje takve krize. Ako ste glumac, producent, reditelj ili scenarista, uvijek se trudite da radite svoj posao bez obzira na to što vam okolnosti to ne dozvoljavaju. Međutim, sada smo došli u takvu situaciju da ni taj naš inat više ne pomaže, jer je snimanje skuplje. Nažalost, ne vidim da nekoga ovaj problem posebno zanima. Mi se volimo hvaliti, ali suštinski, kada treba preuzeti odgovornost, mi se oglušimo. Možemo se samo nadati da ovo nije fatalni udarac za cijelu filmsku industriju”, poručuje Bakšić-Čamo.

Izvor: Klix.ba

Related posts