Preminula srebrenička majka Hajra Ćatić

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” preminula je danas u Sarajevu.

Ćatić je proteklih dana bila hospitalizirana u Općoj bolnici Abdulah Nakaš u Sarajevu zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Hajra Ćatić je 26 godina tragala za posmrtnim ostacima sina Nihada, svima znanog pod nadimkom Nino.

Nihad Nino Ćatić bio je ratni novinar koji je putem radio-amatera jedini izvještavao o stanju u Srebrenici. Svoje posljednje javljanje imao je neposredno prije ranjavanja, a tada je u programu Radio-televizije BiH kazao da se Srebrenica pretvara u najveću klaonicu, pozvavši međunarodnu zajednicu da spriječi genocid u ovom gradu.

– Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu. Poginuli i ranjeni neprestano pridolaze u bolnicu. U bolnicu je trenutno dovučeno 17 poginulih, 57 teže ili lakše ranjenih. Da li iko u svijetu može doći da vidi tragediju koja se dešava Srebrenici i njenim stanovnicima? – posljednje su Ninine riječi izrečene u eter.

Hajra Ćatić, predsjednica udruženja “Žene Srebrenice”, živjela je za dan da pronađe, kako je rekla za Preporod.info, “samo jednu njegovu kost”. To joj je bila jedina želja dok je bila živa.

Ćatić nije jedina srebrenička majka koja nije pronašla posmrtne ostatke sina.

570 majki je umrlo, a da nisu našle svoje najmilije.

– Jedina mi je želja dok sam živa da imam Ninin mezar i njegov nišan. Izgleda da neću dočekati, kazala je u julu ove godine za Preporod.info.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts