Poplave u BiH: Najkritičnije na Ilidži, spasioci na terenu

Obilna kiša, praćena snažnim vjetrom i grmljavinom noćas je cijelu noć padala u BiH i donijela velike probleme građanima.

Najkritičnija situacija je u Kantonu Sarajevo, gdje su mnoga naselja pod vodom. Brojne kuće i privatni automobili također su poplavljeni, a pojedini dijelovi Kantona nemaju struje.

Zatvorena dva pješačka mosta

Pješački most na Vilsonovom šetalištu i most nedaleko od zgrade “Elektroprivrede” u Sarajevu danas su zbog nabujale Miljacke zatvoreni za prelazak iz sigurnosnih razloga.

Radi se o pješačkim mostovima koji su zatvoreni zbog opasnosti da bi voda ih mogla oštetiti ili ugroziti prolaznike.

Ilidža: Izlila se Željeznica, Otes najkritičniji

U općini Ilidža došlo je do izlijevanja Željeznice, koja je poplavila objekte uz obalu. Najkritičnija situacija i dalje je na području mjesnih zajednica Otes i Butmir.

Na teren su poslane spasilačke ekipe i u toku je evakuacija stanovništva u Otesu. Korisnici staračkog doma su evakuisani na drugi sprat zgrade.

“Evakuacija kamionima ugroženih osoba izvršena je u ulici Barska, gdje je ugroženo više objekata”, rekli su iz PVB KS.

Putna komunikacija s jedne strane prema naselju je prekinuta zbog vode koja je poplavila saobraćajnice. Pripadnici Civilne zaštite i vatrogasne službe Ilidža pokušat će nasuti nasip na taj dio puta. U naselju nema struje, a u blizini vode se nalazi trafostanica.

Vodostaj rijeka u padu

S obzirom na to da u toku dana nije bilo intenzivnijih padavina, vodostaji rijeka su u blagom padu i znatno su manji u odnosu na noćne i jutarnje sate.

Situacija na brani Bentbaša je pod kontrolom. Vrši se 24-satni nadzor i djeluje se prema potrebi, piše BHRT.

U naselju Buća Potok poplavljen je podvožnjak, a angažovana je i cisterna koja ispumpava vodu.

Usljed izlijevanja vode na saobraćajnice, odvijanje saobraćaja u Sarajevu je znatno otežano i zabilježene su veće gužve. Dio grada od Marijin dvora do Ilidže je u kolapsu.

Na lokaciji Gornji Kotorac i Butmir izlila se rijeka Tilava i poplavila 50-ak objekata. I rijeka Bosna se izlila i ugrozila više objekata.

Punionica kisika pod vodom

U naselju Rajlovac pod vodom je u potpunosti punionica kisika “Messer”. Štete su ogromne.

“Pored punionice stradali su i drugi objekti koji su vezani za administraciju i prodaju. Naši ljudi rade sve da saniramo u što kraćem roku novonastalu štetu”, naveli su iz ove kompanije, te dodaju da će za saniranje štete biti potrebno nekoliko dana.

Prijeti urušavanje pumpe

Jedan od ugroženih objekata je i benzinska pumpa i hotel firme SAS Petrol, koji se nalazi u Vojkovićima, na putu od Sarajeva prema Foči. Na tom području došlo je do odrona, što ugrožava brojne objekte.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović proglasio je vanrednu situaciju na području ove opštine nakon što su se u pojedinim dijelovima više naselja rijeke izlile pa bujice ugrožavaju imovinu građana i privrednih subjekata.

Jugović je rekao da će svi raspoloživi kapaciteti biti u punom angažmanu dok god to bude neophodno, navodeći da su svi vodotoci na području Pala u ozbiljnom porastu usljed obilne kiše koja neprestano pada 48 sati.

Na području Istočne Ilidže proglašeno je stanje elementarne nepogode usljed poplava

– Situacija je za sada pod kontrolom, ali nas najviše brine to što je most u Vojkovićima ugrožen. Sva mehanizacija sa područja opštine je aktivirana – rekao je načelnik ove lokalne zajednice Marinko Božović, te dodaje da bi šteta, u slučaju da bujica odnese most, bila ogromna.

Vanredno u Trnovu

I Krizni štab opštine Trnovo proglasio je vanrednu situaciju zbog nezapamćenih poplava koje su usljed obilnih padavina zadesile tu opštinu.

Načelnik Trnova Dragomir Gagović je rekao da je veliki dio te opštine poplavljen i da je voda ušla u oko 100 kuća. Mnoga naselja su bez struje.

Ekipe Vatrogasne jedinice Grada Istočno Sarajevo pomažu u ispumpavanju vode koja je ušla u stambene i poslovne objekte, a najugroženija su naselja Donji Kotorac, Kasindo i Mladičko polje.

Iz Vatrogasne jedinice je rečeno da se rijeka Željeznica izlila na kolovoz u Krupcu.

Obustavljen saobraćaj

Na magistralnom putu Sarajevo – Foča saobraćaj je potpuno obustavljen zbog poplava i preusmjeren na alternativni pravac preko Igmana.

U paljanskom naselju Sumbulovac izlila se Miljacka, ali za sada nema opasnosti po stanovništvo. Put je put prohodan.

Jablanica: Strah od klizišta

Stanovnici Jablanice strahuju od klizišta. Jedno od njih pokrenulo se u Dragan selu, gdje su zatrpani automobili. Srećom, nije bilo povrijeđenih. Problem s klizištima javlja se u naseljima Dobrinja, Žuže i Šabančići.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za obilne padavine, olujan vjetar kao i pojavu klizišta.


Izvor: Vijesti.ba

Related posts