"Povratak u stvarnost za katalonske separatiste": Španska zastava na zgradi regionalne vlade

Španska oblast Katalonije od danas je pod direktnom upravom centralnih vlasti premijera Mariana Rajoyja u očekivanju reakcije katalonskih separatista smijenjenih u petak poslije proglašenje nezavinosti tog područja, javila je agencija AFP.

Španska zastava jutros se vijorila na zgradi regionalne vlade ispred kojeg su novinari koji očekuje da li će smijenjeni predsednik Katalonije Carles Puigdemont nastaviti rad, jer je rekao da ne priznaje odluke iz Madrida.

Član smijenjene katalonske vlade Josep Rull danas je na Twitteru objavio svoju fotografiju u kancelariji navodeći da obavlja svoje obaveze koje mu je povjerio narod Katalonije, javila je agencija AP.

Španske centralne vlasti navele su da smijenjeni funkcioneri mogu da dođu u svoje kancelarije i da uzmu svoje lične stvari, ali im je zabranjeno obavljanje bilo kakve zvanične dužnosti jer bi u suprotnom mogli da budu privedeni.

Neimenovani izvori u Barceloni rekli su AFP-u da je “danas povratak u stvarnost i da separatisti neće moći da se nametnu kao državna vlast”.

“Vjerovatno će biti neke simbolične borbe protiv primjene člana 155 Ustava o ukidanju autonomije (Katalonije) kao dokaz da centralne vlasti ne mogu baš 100 posto da se nametnu ovdje”, rekli su ti izvori francuskoj agenciji.

Rajoy je smijenio katalonsku separatističku vlast i raspisao vanredne regionalne izbore nakon što je parlament Katalonije u petak proglasio nezavisnost tog regiona od Španije.

Poslije toga su uslijedili skupovi podrške nezavisnosti Katalonije, a u nedjelju se nekoliko stotina hiljada ljudi okupilo za jedinstvo Španije.

Related posts