Povećanje konkurentnosti radne snage u Bosanskoj Krupi

Lokalne vlasti u Bosanskoj Krupi započele su realizaciju projekta koji ima za cilj obuku 80 osoba za zanimanje varioca, koje je danas veoma traženo na domaćem i inostranom tržištu.

Partner općinskim vlastima u ovom projektu su Služba za zapošljavanje USK i pet preduzeća iz oblasti metaloprerađivačke industrije koja egzistiraju u Bosanskoj Krupi.

Inače, projekat se realizuje u okviru državnog programa pod nazivom Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH, koji se finansira sredstvima Europske unije.

Prema riječima Armina Halitovića, načelnika općine Bosanska Krupa, izvršena je nabavka neophodne opreme za edukaciju, koja će biti instalirana u prostorijama Mješovite srednje škole “Safet Krupić” u tom gradu, a njena ukupna vrijednost iznosi oko 90.000 maraka.

“Ovih dana završava se javni poziv za prijavu kandidata. Radi se o nezaposlenim osobama koje će se u narednih šest mjeseci obučavati za zanimanje varioca, a obuku će provoditi osoblje ove stručne škole”, istakao je Halitović.
Nakon sticanja potrebne kvalifikacije, ove osobe će dobiti priliku da se zaposle u nekoj od ovdašnjih firmi.

Radi se o veoma važnom projektu za ovu lokalnu zajednicu, jer se u proteklih nekoliko godina pojavio problem nedostatka stručne radne snage u ovdašnjoj metaloprerađivačkoj industriji s obzirom na to da je veliki broj radnika napustio ovdašnja preduzeća i otišao raditi u inozemstvu, piše opcinabosanskakrupa.ba

Inače, općina Bosanska Krupa je lider u oblasti metaloprerađivačke industrije na području USK-a.

Related posts