Potpisani ugovori za izgradnju 66 stambenih jedinica za povratnike

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, potpisao ugovore s direktorom Fonda za povratak BiH Bojanom Ninkovićem i predstavnicima izvođača radova u vrijednosti od 2,6 miliona KM, sa PDV-om. Riječ je izgradnji 66 stambenih jedinica za povratničke porodice u 13 opština u BiH, po sistemu “ključ u ruke”, a sredstva su osigurana u okviru projekta Saudijskog fonda za međunarodni razvoj.

„Radovi će se izvoditi u opštinama Bosanski Petrovac i Teočak, u kojim će biti izgrađene po tri stambene jedinice, zatim u Glamoču, Kladnju, Ključu, Olovu, Varešu, Loparama, Mrkonjić Gradu, Ugljeviku, Vlasenici i Prnjavoru po pet i u Prozor – Rami deset stambenih jedinica. Očekujem da ćemo do kraja godine ugovoriti i preostali dio neugovorenih objekata. Nakon što izvođače uvedemo u radove, krenućemo sa izborom korisnika za narednu fazu izgradnje stambenih objekata. Nadamo se da će se stabilizirati cijene na tržištu i nećemo imati otkazivanja prije svega ugovora, što je u posljednje vrijeme konstantan problem, zbog poremećaja na tržištima. Naš zakon o javnim nabavkama još uvijek ne omogućava da sami korigujemo te cijene”, kazao je Ramić.

Direktor Fonda za povratak BiH Bojan Ninković zaželio je izvođačima uspješan rad i zamolio ih da vode računa o rokovima, kako bi korisnici svih 66 stambenih jedinica što prije dobili krov nad glavom. Načelnici navedenih opština danas su također potpisali ugovore za odabrane korisnike.

“Uvjeren sam da danas ovim projektom rješavamo životna pitanja naših sugrađana, zato je njegova važnost još i veća. Rezultati Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i vašeg rada lično ministre Ramiću, vidljivi su u sve i jednoj zajednici u RS i u BiH. Mi smo od 2017. godine realizovali nekoliko projekata u vrijednosti preko 300.000 KM. Bez vaše podrške i učešća u tim projektima, mi ne bi bili u prilici da pomognemo našim sugrađanima. Zahvalni smo i Saudijskom fondu za razvoj, kazao je Darko Tomaš, načelnik Opštine Prnjavor.

Načelnik Opštine Bosanski Petrovac Mahmut Jukić ističe da je današnje potpisivanje ugovora nastavak odlične saradnje na realizaciji projekata.

“Mi smo u proteklom period realizovali izgradnju 12 stambenih jedinica za povratnike srpske nacionalnosti, a evo danas potpisujemo ugovore za tri povratničke porodice bošnjačke nacionalnosti. Moram se posebno zahvaliti ministru Ramiću. Nadam se nastavku saradnju, jer je opština Bosanski Petrovac povratnička opština, sa koje je 100% pomjereno i bošnjačko i srpsko stanovništvo i treba nam pomoći”, kazao je načelnik Jukić.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica do sada je kroz projekat Saudijski fond za razvoja, završilo izgradnju i na korištenje predalo objekte za 319 porodica. Od toga, 171 stambena jedinica napravljena je u 28 opština i gradova u Federaciji, dok je 148 stambenih jedinica u izgrađeno u 24 opštine i grada u Republici Srpskoj. Završetkom projekta u Bosni i Hercegovini biće izgrađena 901 stambena jedinica ukupne vrijednosti višoj od 25 miliona KM.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts