Porodica iz Maglaja 40 godina prodaje lubenice: Lako je prodati, ali bitno je sačuvati poštenje

Porodica Memišević iz Maglaja više od 40 godina se bavi prodajom lubenica. Sezonski posao je počeo otac Alena Memiševića koji u centru Maglaja svojim sugrađanima svaki dan nudi osvježenje.
Lubenica je voće koje najbolje gasi žeđ u vrućim ljetnim danima, a ako je pri tome još i slatka, zahtjevi konzumenta su zadovoljeni. Upravo ova rečenica je glavni motiv Alenu Memiševiću iz Maglaja koji je naslijedio posao svog oca i već 20 godina svojim sugrađanima nudi najkvalitetnije osvježenje u ljetnim danima.

U razgovoru za Klix.ba Memišević govori kako je njegov otac u početku lubenice nabavljao iz Srbije te da je sezona trajala samo mjesec dana, od 15. augusta do 15. septembra, ali s obzirom na to da je došlo do razvoja uvoza, sada je lubenice moguće kupiti od početka juna.

Lubenice iz Srbije, Albanije, Turske i BiH

 

“Lubenice je sada moguće kupiti tokom čitave godine, a prva uvozna lubenica koja je dolazila kod nas je iz Grčke. Njihove lubenice su najbolje, ali uvoze se i iz Albanije i Turske već s početka juna. Poslije dolaze naše bh. lubenice”, govori Memišević.

Za razliku od lubenica koje se uvoze izvan Bosne i Hercegovine, domaće lubenice se uzimaju jedna po jedna, a ne količinski. Iako su lubenice iz Bosne i Hercegovine kvalitetne, Memišević ističe kako ih nije u mogućnosti uzgajati zbog obaveza vezanih za njihovu nabavku i prodaju tokom sezone.

“Mnogo vremena čovjek treba odvojiti za njihov uzgoj, a uz prodaju, sigurno je da ne možete sve uskladiti. Kvalitet je presudan, ali i usluga i raspoloženje u komunikaciji s kupcima su od velikog značaja”, dodaje Memišević.

Kuckanje i gledanje šare često prevari kupca

 

Na pitanje kako izabrati najbolju lubenicu ili dinju, naš sagovornik dodaje kako je najbolje tu odluku prepustiti prodavaču. Kupci često koriste “tradicionalne” metode provjere kvaliteta lubenice kuckanjem, ali Memišević ističe kako nisu uvijek u pravu.

“Ako lubenica koju izabere prodavač ne bude uredu ili dovoljno slatka, vi je možete vratiti, a on ako je pravi prodavač ponudit će vam drugu. Kuckanje uglavnom ide krajem sezone, ali ljudi kod nas uvijek kuckaju. Ako je zvuk tup, to znači da je prošlo vrijeme te lubenice, ali ako lubenica ‘zvoni’, ona je sočna i puna”, pojašnjava naš sagovornik.

Lubenica od 100 eura

 

Memiševićevi kupci su zadovoljni, zbog čega se uvijek vraćaju, a koliko posla ima govori i činjenica da u najvećem jeku sezone i visokim temperaturama uspije odspavati tek tri sata tokom noći. S obzirom na to da više decenija radi s lubenicama, susretao ih je različitih oblika i težina. Najteža, a ujedno i najskuplja lubenica težila je 54 kg i prodata je za 100 eura.

“Prije sedam ili osam godina dovezli smo lubenice, a najlakša je težila 20 kilograma. Među svim tim lubenicama bile su i tri lubenice teške 54, 48 i 46 kilograma. S obzirom na to da su to bile ogromne lubenice, nisam ih prodavao već sam ih stavio kao izložbene. Međutim, jednog dana je došao čovjek iz Austrije i pitao koliko koštaju. Fino sam mu objasnio da lubenice nisu na prodaju, da nemaju cijenu, ali on je insistirao samo da kažem koliko novca. Naša rasprava je potrajala i na kraju sam rekao da lubenica košta 100 eura, ne sluteći da će je kupiti, ali na kraju sam prodao lubenicu”, kroz smijeh se prisjeća Memišević.

Posao prodaje, ali i nabavke lubenica nije lagan za Memiševića i druge prodavače, s obzirom na to da je veoma teško zadovoljiti želje kupaca. Međutim, uprkos tome, godinama radi ovaj posao, jer, kako kaže, primoran je radi svoje djece.

Velika žrtva za sezonski posao

 

“Problema u ovom poslu, kao s malinama i drugim voćem, nema. Na vama je da radite, jedino što se nekad desi jeste da ne znate šta ste prodali kupcu, a trebate raditi i nakon toga i pogledati ljude u oči. Međutim, svaki put kad nešto nije uredu, ja od sebe dam drugu lubenicu”, zaključio je Memišević.

Sezonski posao prodaje lubenica ističe za nešto više od mjesec dana, a prikupljena sredstva, prema Memiševićevim riječima, budu dovoljna do naredne sezone. Zarada nije dovoljna za luksuz, ali nije ni za patnju.

U budućnosti Memiševićev cilj je u ovaj posao uvesti i svog sina te mu pokazati ispravan i pošten način zarade, ako sa svojom školom ne pronađe adekvatan posao. Prioritet i u narednim godinama mu je sugrađanima nudi samo kvalitetne i svježe lubenice i dinje.

Related posts