Čevljanska korida naš je “bosanski lonac”, dođu seljaci, ali i gospoda

Na Čevljanskom polju u nedjelju, 30. jula bit će održana 70. tradicionalna korida na kojoj se i ove godine očekuje najmanje 50.000 posjetilaca.

Čevljanska korida već godinama se smatra feštom godine za široke narodne mase, a tako će sigurno biti i u nedjelju, kaže Besim Gljiva, predsjednik organizacionog odbora ove manifestacije.

– Tradicija se nastavlja. I ove godine Čevljansko polje bit će gost najveće koride na Balkanu. Svi koji u nedjelju dođu neće se pokajati, jer će moći uživati u vrhunskim borbama, iću i piću i sigurno da će ponovo naredne godine doći na Čevljansku koridu. Program Čevljanske koride je manje ili više ustaljen. Naravno, vodili smo računa i o svim ostalim sadržajima, jer Čevljanska korida je daleko više od borbe bikova.

I ove godine posjetioci će moći da uživaju u različitim sadržajima i disciplinama. Bosansko kolo, bacanje kamena s ramena, trka konja, nastupi kulturno-umjetničkih društava, samo su neki od sadržaja. Tu će biti i veliki broj šatora sa različitim vrstama muzike, a moći će se dobro pojesti i popiti, ali i kupiti. Velika nam je čast što će ove godine veliki koncert na otvorenom održati Nihada Kapetanović, pobjednica showa „Nikad nije kasno“. Bit će izvučene i mnoge nagrade za posjetioce, kaže Besim Gljiva koji apelira na sve posjetioce da vode računa o odlaganju smeća, za koje je organizator obezbijedio odgovarajuće kontejnere.

Desetine hiljada posjetilaca u nedjelju će moći gledati borbe bikova čiji su vlasnici: Zire Ahmić, Anto Josipović, Ivo Ilić, Renata Pranjković, Hakija Bukva,Drago Stanišić, Nermin Karasalihović, Bahko Đžafić,Braća Buze, Mirso Zukić, Nermin Bliznović, Senib Bijelić, Haso Selimović,Halid Prosjanović,Musa Omanović, Pašaga Šabanović i Hamko Lapandić.

– Na Čevljanskoj koridi okupljaju se ljudi svih vjera, nacija i svi se lijepo druže i nije bitno kako se ko zove. To je naš bosanski lonac, na kojem se skupljaju i seljaci, ali i gospoda. Ove godine na Čevljanoviće ponovo dolazi Renata Pranjković, jedina žena u ovom krvavom sportu, koja je prava atrakcija na cijelom Balkanu i o kojoj je čak snimljen i film, kaže Besim Gljiva.

Related posts