Porast broja zaposlenih: Najbolje rezultate bilježi općina Bosanska Krupa

Prerađivačke industrije u USK zapošljavaju tek 6000 radnika, što je za 1500 lica manje u odnosu na trgovinu na malo i veliko. Po učešću u izvozu metaloprerada zauzima vodeće mjesto sa više od 60%. Od poslovnih zona prema podacima Privredne komore USK najbolje rezultate bilježi općina Bosanska Krupa.

U USK krajem 2017.godine bilo je zaposleno 34.460 lica što je za 1345 radnika više u odnosu na 2016.godinu. Najveći porast broja zaposlenih zabilježen je opštini Ključ, gdje je zaposlenost porasla za više od 15%, te u opštini Bosanski Petrovac gdje je zaposlenost u porastu za skoro 11%. Od ukupnog broja zaposlenih u USK daleko je najveći broj zaposlenih u javnom sektoru, dok privredne grane bilježe duplo manji broj radnika.

Ukupan izvoz sa područja kantona u prošloj godini iznosio je 222 miliona maraka, što je 27 miliona više u odnosu na 2016.godinu. Najbolji rezultati ostvareni su u metalopreradi.

Nihad Šušnjar, generalni sekretar PK USK, navodi da je malo toga učinjeno na poboljšanju poslovnog ambijenta, unapređenju infrastrukture i povećanju konkurentnosti radne snage, što se ne odnosi na sve lokalne zajednice.

Sveukupno gledano, kažu u Privrednoj komori, raspoloživi pokazatelji ukazuju na rast ekonomskih aktivnosti, ali politička situacija, odsustvo strukturnih reformi i nedovoljan rast investicija i dalje sprečavaju brži ekonomski rast privrede BiH pa tako i USK.

Related posts