Pomoć za zbrinjavanje migranata u USK stigla u zadnji čas

Kako bi se u što većoj mjeri pomoglo izbjeglicama i migrantima na području Unsko-sanskog kantona, danas je u Bihaću s radom započeo ured Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice i raseljena lica (UNHCR).

Prema riječima Ane Kristin Erikson, predstavnice ove organizacije za područje jugoistočne Evrope i Bosne i Hercegovine, cilj je da se ovdašnjim vlastima i Crvenom krstu USK u što većoj mjeri pomogne u zbrinjavanju izbjeglih stranih državljana.

“Među migrantima koji se nalaze na ovom prostoru ima dosta ljudi kojima je potrebna svaka vrsta zaštite. Ove ljude treba identifikovati i registrovati, dati im mogućnost da se njihovi zahtjevi za azil korektno razmatraju i da im se pruži odgovarajuća humanitarna i pravna zaštita”, istakla je Kristin Erikson.

Ona je dodala kako će UNHCR pomoći u zbrinjavanju migranata kroz nabavku hrane, odjeće, obuće i drugih neophodnih potrepština.

Prema riječima sekretara Crvenog krsta USK Selama Midžića, ova pomoć je došla u zadnji čas jer su u proteklom periodu potrošili gotovo sve materijalne resurse u brizi o migrantima, a obećana pomoć od strane državnih institucija još nije došla.

“Sve do sada prepušteni smo sami sebi, naši volonteri su na izmaku snaga i niko se ne uključuje u brigu o ovim ljudima. Pomoć je neophodna, posebno kada se radi o nabavci i pripremi hrane”, rekao je Midžić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić pozvao je kantonalne i državne institucije da se aktivnije uključe u brigu o migrantima.

“Sigurno je kako bismo svi bili najsretniji da nema migranata, ali oni su tu i svi treba da se bavimo ovim problemom”, kazao je Fazlić.

Migranti u Bihaću borave u improvizovanom prihvatnom centru, koji je organiziran u zgradi nedovršenog đačkog doma, gdje su za njih osigurani smještaj i javna kuhinja. U pomenutom centru trenutno boravi oko 120 migranata, premda ih je još veći broj na drugim lokacijama.

nezavisne.com

Related posts