Poljoprivrednicima Tuzlanskog kantona prezentirane mogućnosti Projekta razvoja ruralnih poduzeća i poljoprivrede

Poljoprivrednicima Tuzlanskog kantona tokom ove sedmice prezentirane su mogućnosti Projekta razvoja ruralnih poduzrća i poljoprivrede. Prezentaciju projekta organizirala je Jedinica za implementaciju projekata (PCU) Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Prisutnim poljoprivrednim proizvođačima tokom prezentacije obratio se i Husnija Kudić, savjetnik federalnog ministra za poljoprivredu.

Projekt sa svim svojim dizajniranim komponentama, koje će poljoprivredni proizvođači moći koristiti, podrazumijeva podršku u start-up paketima, opremi i ruralnoj infrastrukturi.

“Neophodnost udruživanja farmera sa organizatorima proizvodnje, liderima, osigurava kvalitetnu nabavku repromaterijala, savjetodavnu uslugu u svim segmentima agrotehničkih mjera te siguran otkup i prodaju. Ovakvi lanci vrijednosti predstavljavljaju novi pristup, održivost i sigurnost za male poljoprivredne proizvođače”, kazao je Kudić.

Farmeri zadovoljni angažmanom Fed. ministarstva poljoprivrede

Prezentacija novog projekta bila je prilika da se obiđu ranije realizirani upješni projekti kojima je Federalno ministarstvo poljoprivrede pružilo podršku.

Kudić je ovom prilikom posjetio farmu koza “Milo selo” u Lukavcu, vlasnika Mevludina Čelikovića, u sklopu koje djeluje i mini sirana, u kojij se vrši prerada kozijeg mlijeka a proizvodi ove kompanije su različiti sirevi, mlijeko, jogurt i surutka od kozijeg mlijeka.

Proizvodnja mlijeka na ovoj farmi obavlja se s 150 muznih grla u sistemu organske proizvodnje.

Pored navedene farme upriličena je i posjeta farmi mliječnih proizvoda “Halilović” iz Zavidovića. Prilikom posjete gosti su se uvjerili u  kvalitetnu i uspješnu proizvodnju mlijeka dok je vlasnik Muhamed Halilović izrazio zadovoljstvo saradnjom i urednom podrškom kojom nadležno Federalno ministarstvo poljoprivrede putem različitih podrški pruža poljoprivrednim proizvođačima.

Related posts