Poljoprivredna škola u Sanskom Mostu imala bogat prihod od usijeva

U proljetnoj sjetvi, uposlenici Srednje poljoprivredne škole “Sanus futurum”, zasijali su skoro 30 hektara zemljišta u njihovom vlasništvu različitim kulturama.

U uslovima pandemije odlučili su se da zasiju svo raspoloživo zemljište, a u tome im je pomogla lokalna vlast finansijskom podrškom.

U radu je učestvovalo i nastavno i vannastavno osoblje, pa i učenici. Ovih dana ubiru bogate prinose zasijanih povrtlarskih ali i stočnih kultura.

Proizvedeno je 20 tona krompira, preko tri tone crvenog luka te velike količine graha, paradajza, paprika, krastavaca i drugih kultura za koje su uspjeli pronaći plasman na tržištu što će im uveliko pomoći za finansiranje tekućih troškova.

Pored navedenog povrća, u toku je i berba voća iz vlastitog voćnjaka koje će biti upotrijebljeno u školskoj kuhinji, ali i za potrebe đačkog internata.

U ovoj školi, koja je jedina poljoprivrednog usmjerenja u Unsko-sanskom kantonu, već godinama imaju problema s nedovoljnim brojem učenika, pa su tako u ovoj školskoj godini u prvi razred upisali svega 16 đaka, što je rezultat iseljavanja stanovništva sa ovog područja, ali i nezainteresovanost učenika i roditelja za ovu vrstu obrazovanja.

Izvor:  CAZIN.NET

Related posts