Policajci iz Srbije švercovali bojni otrov za teroriste?

Saobraćajni policajac Goran Dražić (47) iz Velikog Gradišta uhapšen je u akciji “sbpok” i “saj” zbog sumnje da je učestvovao u švercu žive od koje se pravi eksploziv namenjen islamskim teroristima, saznaje Kurir.

U kućama i stanovima u Velikom Gradištu i okolnim mestima policija je pronašla 25 kilograma žive, koja je trebalo preko Kosova da bude isporučena teroristima na Bliskom istoku.

Kako saznajemo, još nekoliko policajaca je pod istragom zbog učešća u švercu ove opasne materije i očekuju se nova hapšenja. Osim Dražića, zbog trgovine živom privedeni su i Milorad A. (46) iz Zrenjanina i Svetomir Đ. (65), a policija je raspisala potjernicu za Draganom Ilićem iz Golupca (39), koji je u bjekstvu. Protiv Ančeta Đ. (51) biće podnijeta krivična prijava zbog nelegalnog držanja oružja.

Prilikom hapšenja i na saslušanju Dražić je negirao da je umješan u sve, priznao je jedino da poznaje Dragana Ilića.

Živa, koja spada u opasne materije, u Srbiju je najverovatnije došla riječnim putem iz Rumunije.

Specijalci u akciji
– Policajci su dobili dojavu da se na području Braničevskog okruga i na teritoriji Zrenjanina odvija nelegalna trgovina živom, od koje se pravi eksploziv. Nakon istrage koja je sprovođena mesecima ispostavilo se da je u priču umješan saobraćajac Goran Dražić, koji je zloupotrijebio službeni položaj i pomogao ilegalnim trgovcima – kaže izvor Kurira.

Mještani ovih gradova uznemirili su se zbog prisustva velikog broja policajaca.

– Specijalci su upali i pretresli kuće i stanove u Velikom Gradištu, kao i okolini, i, kako smo čuli, u njima pronašli 25 kilograma žive, dovoljne da se napravi hemijsko oružje. Osim toga, otkriveno je i nelegalno oružje, i to pištolj i lovačka puška, municija, kao i alat za obijanje. Ista situacija bila je i u Zrenjaninu – kažu mještani ova dva grada.

Goran je pomagao u sakrivanju odbjeglog Ilića, a živa je otkrivena u stanu Goranove ljubavnice.

– Policajcu je određen pritvor do 48 časova jer je krio Dragana Ilića. Na taj način zloupotrebio je službeni položaj. Inače, Dragan je neko vrijeme radio kao instruktor u jednoj auto-školi – navodi izvor.

Šverc na Kosovu
Kako je srpska policija duže vrijeme istraživala ovaj slučaj, ispostavilo se da putevi švercovane žive vode do Kosova.

– Postoje indicije da je živa bila namjenjena posrednicima na Kosovu i da je tamo neko vrijeme i isporučivana. Dalje je, uz pomoć ekipe koja je radila u južnoj srpskoj pokrajini, živa putovala do krajnjih kupaca u bliskoistočnim zemljama. Sve to govori da su Srbi vjerovatno bili povezani sa teroristima koji se nalaze u zemljama Bliskog istoka – navodi izvor Kurira.

Trovanje živom
Trovanje živom može biti hronično ili akutno, naročito ukoliko živa stupi u dodir s hranom. U najtežim slučajevima izaziva smrt. Simptomi trovanja su:

drhtanje jezika
nerazgovetan govor
ispadanje zuba
oticanje desni
svrab kože
povraćanje i dijareja
Živa transportovana u Vinču
Više od 25 kilograma žive oduzeto je i na bezbjedan način transportovano u Institut za nuklearnu nauku u Vinči kod Beograda, gdje će materija biti podvrgnuta analizi.

– U akciji su učestvovali specijalno obučeni radnici jer je živa jedna od najopasnijih supstanci – naveo je izvor.

Omiljena supstanca terorista
Živa može biti katalizator u proizvodnji bojnih otrova, a koristi se i za proizvodnju inicijalnog eksploziva.

– Najčešće je koriste terorističke grupe. Kada se koristi kao inicijalni eksploziv, ona umesto prekidača aktivira veliku količinu eksploziva. Sama živa sintezom sa azotnom kiselinom i alkoholom postaje eksploziv – živa fulminat, koji se uglavnom koristi za podmetanje požara ili nekog drugog eksploziva. Kao bojni otrov je veoma opasna i može da izazove teško trovanje i smrt – kaže za Kurir, sagovornik forenzičar.

(Kurir)

Related posts