Podrška Grada završetku izgradnje džamije u džematu Ribić-Orljani

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća posjetio je danas bihaćki džemat Ribić-Orljani i lokalnu džamiju koja je u izgradnji. U ovom džematu koji broji preko 500 domaćinstava pri kraju su radovi na izgradnji nove džamije  s kupolom, koja, prema izvedbenom projektu, kako kažu mještani i struka, podsjeća na sarajevsku Alipašinu džamiju.

„Na ovom istom lokalitetu prema nekim pisanim dokumentima podignuta jedna od prvih džamija nakon osmanskih osvajanja 1592. godine i stara džamija koja je bila sagrađena 1969. godine uslijed ratnih dejstava pretrpila je značajna oštećena i stoga smo krenuli u gradnju nove džamije i zaista velika zahvala svima koji su na bilo koji način pomogli gradnju naše nafaka džamije“ – kazao je imam Mujo ef. Spahić, zahvalivši se i gradonačelniku Fazliću na podršci Grada Bihaća i Gradskog vijeća pri izgradnji džamije.

Džamija bi trebala bi biti svečano otvorena 21. jula ove godine, a ukupna vrijednost cijelog projekta kreće se između 350.000 i 400.000 KM. Bihaćka Alipašina ili ”nafaka džamija” dimenzija je 13×9 metara, a munara, visoka 27 metara, sužava se prema vrhu i kod šerefeta je široka tek 80 centimetara.

„Gradsko vijeće u Budžetu za 2018. godinu uvrstilo je sredstva za završetak izgradnje džamije u džematu Ribić –Orljani. Ova džamija koja je na ulazu u naš grad uljepšati će naš grad i omogućiti vijernicima ovog džemata i cijelog grada da svoje vjerske potrebe upražnjavaju u jednoj od najljepših džamija u Bihaću. Hvala svima koji su bili dio ove pozitivne priče koja će evo svoj epilog imati otvorenjem džamije krajem jula ove godine“- kazao je gradonačelnik Fazlić tokom obilaska džamije.  

Related posts