PODRŠKA BIŠĆANA Advokat Crnalić: Nadam se da ću pred Sudom BiH dokazati da general Dudaković nije kriv

Dudakovićev advokat Asim Crnalić kazao je kako se nada da će uspjeti pred ovim Sudom dokazati da njegovi branjenici (Dudaković i Ibrahim Nadarević) nisu krivi.

“Pojedini mediji iz RS-a i Srbije predstavljaju javnosti ovaj slučaj kao gotovu stvar, da su general Dudaković i svi optuženi počinili zločin. Ako mediji optuženika kvalificiraju kao zločinca, onda je najmanje što taj čovjek ima pravo da demantuje te stavove. Optuženicima u ovom predmetu je zabranjena takva mogućnost”, kazao je Crnalić.

Istakao je i to kako na Facebooku postoji lažni profil njegovog branjenika Dudakovića gdje se objavljuju dugački tekstovi o suđenju, općim temama i regionalnoj politici. Kazao je kako njegov branjenik to nije pisao, niti je kome šta rekao.

“Ovo je važno istaći, jer postoje organizirane službe koje se bave time da inputiraju čovjeku da radi ono što ne radi”, kazao je Crnalić.

Okupljeni saborci su držali transparente na kojima je pisalo “Heroji, a ne zločinci”, “5. korpus je oslobodilac, a ne agresor”, “Tužilaštvo BiH poštujte strategiju procesuiranja ratnih zločina Haškog tribunala”, “Masovne grobnice Bosanske Krajine, Tihotina, Bezdena, Tomašica, Biljani…” i druge.

“Tvrde da su naši pobili stotine civila, a branili su se. Ovo je pokušaj izjednačavanja sa zločinom koji se nije dogodio u BiH”, kazao je Izet Trejić, jedan od saboraca.

Nakon što su se danas izjasnili da nisu krivi, slijedi formiranje sudskog vijeća koje će održati statusnu konferenciju na kojoj će biti dogovoreni tehnički detalji i dinamika glavnog pretresa. Početak suđenja zavisi od toga koliko su članovi sudskog vijeća već zauzeti u drugim predmetima.

Related posts